28 dec. 2016

(On)vriendelijke kwalletjesEen tijdje terug heb ik 2 van deze schatjes gehaakt (zie link Creacado).

Het was wel even flink doorzetten om die 4 tentakels te maken tussen de 8 orale armpjes. Dat was zeker een uitdaging voor mijn geduld... ­čśë


Fotobewerking: Geartsje
De 3 foto's met die schitterende achtergrondjes zijn gemaakt en bewerkt door Geartsje. Echt fantastisch hoe zij dat doet!
Fotobewerking: Geartsje
Het originele patroon heb ik van NyanPon.com. Thank you so much! 
DE KWAL...


Wist je dat kwallen, voordat ze de kwallen worden die vrij rond zwemmen, ze eerst een poliep-fase kennen (zie foto's)?

En wist je dat een kwal de mens behoorlijk 
pijn kunnen doen met zijn netelcellen?Een citaat uit Wikipedia: "Een steek van de kompaskwal kan bij de mens zeer pijnlijk zijn en leiden tot lichte verwondingen die doen denken aan de striemen van zweepslagen. De steek is echter niet gevaarlijk voor de mens.

Als een kwal in aanraking komt met de menselijke huid, worden door de zogenaamde netelcellen kleine naaldjes afgeschoten. Dit zijn microscopisch kleine structuren die de huid binnendringen en een gif afgeven in de bloedbaan. Op de huid blijven vaak vele niet-afgeschoten netelcellen aanwezig.

Bij andere soorten kwallen, zoals de zeer giftige dooskwallen, kunnen deze onafgeschoten netelcellen geneutraliseerd worden met stoffen zoals azijn of ammoniak. Voor een steek van in Nederland voorkomende kwallen wordt dit echter ontraden en is het beter te spoelen met heet water of zeewater. Spoelen met zoet water is contraproductief: dit kan niet afgeschoten netelcellen alsnog activeren en maakt de pijn alleen maar erger."Tja... Nu begrijpen we allemaal waarom een heel vervelend persoon een "kwal" genoemd wordt... hihi...


Meer weten over kwallen? (alleen die datering die erbij staat is ronduit onbetrouwbaar!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten