19 dec 2016

Ronde vaatdoekjes haken

Super gaaf haakpatroontje! En ook zo eenvoudig te maken. Het patroontje heb ik van de website van Staci en zij geeft aan: voor de gevorderde beginner. Het werkt best vlot door met een super leuk effect. En helemaal mooi: je hoeft maar 2x te naaien: de 2 eindjes en het middelste rondje. Zoals Staci het prachtig voordoet, hoefde ik het filmpje (Engels) maar 1x te zien en kon het toen nadoen. Afgelopen zaterdag heb ik het eerste rondje in 3 uurtjes gehaakt...

Brei je liever, dan heeft Staci ook een brei-versie in het Engels op haar Very Pink website staan en het gratis Engels pdf-patroon)

En wat helemaal leuk is: Staci heeft op haar website ook nog een Portugees-brei patroontje. En ze breit die ook op zijn Portugees, dus met het draad rond haar nek!

Maar... eh... hoe haak je nou zo'n mooi rondje? Ik begin met het beschrijven van de haaksteek die Staci hier gebruikt: de Tunische steek...


TUNISCH HAKEN:
Deze vorm van haken doe je in 2 stappen waarbij je je haakwerk nooit om hoeft te draaien (zie ook dit Nederlandse filmpje op Wolplein):

A) HEEN: haal steeds het draad door de voorop liggende steekjes (dus niet bovenop zoals je "gewoon" haakt, maar de "vertikale stokjes" die op de voorkant van je haarwerk liggen (start steeds met de 2e, want de lus aan je naald zit al boven de 1e) en hou de lussen op je naald. Voor dit patroon start je iedere kleursector met 15, dat is dus inclusief de lus die al op je haaknaald zat.

B) TERUG: draai je werk niet om maar werk terug als volgt: haal het draad door de laatste lus op je haaknaald. Haal het draad nu achtereenvolgens steeds door 2 lusjes... tot je opnieuw maar 1 lus aan je haaknaald hebt zitten. Als je van kleur wilt veranderen, dan stop je als je er nog maar 2 hebt en haak je het nieuwe draad door de laatste 2 lusjes.

Ik heb voor dit patroon een gewone haaknaald gebruikt omdat 15 steken er net op passen. Anders een speciale naald gebruiken, in ieder geval een die geen verbreed stuk heeft in het midden, anders kunnen de steken daar moeilijk overheen glijden. Zorg dat je een min of meer vast haakt en anders een dunnere haaknaald gebruiken. Zie ook mijn gehaakte tompouce met deze haaksteek...

En voor vaatdoekjes geldt dat ze beter water opnemen als je ze zonder wasverzachter wast, al doe ik dat lekker toch, want dan ruikt de was zo lekker...



ROND VAATDOEKJE:
1. Haak eerst een ketting lossen met een ander kleurtje. Dit is niet het kleutje van je patroon want dit haal je aan het eind van je haakwerk uit terwijl je de steken 1 voor 1 overneemt op een 2puntige breinaald zodat je het rondje uiteindelijk dicht kunt naaien. Maak gerust meer steken dan je nodig hebt. Hecht af.

2. Ga nu verder met 1 van de 2 gekozen kleuren. Steek in de "rug"-lusjes en maak 15 Tunische lusjes (volg stappen A en B van het Tunisch haken zoals ik hierboven heb beschreven). Het moet iig een oneven aantal zijn. Mijn rondje is ongeveer zo groot geworden als een CD...

3. Haak vervolgens A en B voor totaal 4 lusjes.

4. Haak vervolgens A en B voor totaal 6 lusjes.

5. Haak vervolgens A en B voor totaal 8 lusjes.

6. Haak vervolgens A en B voor totaal 10 lusjes.

7. Haak vervolgens A en B voor totaal 12 lusjes.

8. Haak vervolgens A en B voor totaal 14 lusjes. Ga hierna door met de volgende kleur, dus maak de laatste steek met de nieuwe kleur af.

9. Haak met de nieuwe kleur vervolgens A en B voor totaal 15 lusjes. Na de eerste 5 a 6 steken, knoop je losse draadjes van beide kleurtjes aan elkaar vast. Je kunt dit met een dubbele knoop heel goed vast trekken.

10. Herhaal nu 3 t/m 9.

11. Laat bij de laatste sector 15 lusjes op je naald zitten (alleen A dus en niet 14 maar 15) en laat een lang draad hangen voor het dichtnaaien.

Als het goed is, heb je nu 6x kleur 1 en 6x kleur 2 gehaakt. 

Dit ging bij mij mis omdat ik niet goed mee had geteld en dus al vrij snel 14 steken had i.p.v. 15, waardoor het geen mooi puntje aan de binnenzijde werd en het rondje te open bleef. Vandaar dat ik er nog een extra rode sector bij gehaakt heb en het middelste rondje niet helemaal dicht kon zonder het patroontje te laten rimpelen. Ach... toch nog wel een mooie kerstonderzetter geworden, nietwaar?



Het rondje afmaken:
De eindjes aan elkaar naaien doet Staci volgens een breimethode (blijkbaar). Hieronder zoals ik het begrepen heb:

a) zet de laatste 15 steken dus op een 2puntige naald

b) haal bij de eerst gehaakte sector voorzichtig het contrastdraadje uit en vang alle 15 lusjes op een andere 2puntige naald op. De eerste lus is wat lastig, maar de volgende zijn eigenlijk alleen een kwestie van oppikken van de vooropliggende lusjes.

c) hou de 2 naalden nu naast elkaar. Stop het overgebleven draad in een borduurnaald. Hou je werkje zo dat je het middelste cirkeltje rechts en de buitenste cirkel links hebt, ofwel de 2puntige naalden zo naast elkaar dat voorop diegene zit waar je de lusjes hebt bevrijd van het contrasterend begindraadje en daarachter van je laatst gehaakte toer...

* Je start nu met vastzetten vanuit het middelste rondje...

d) steek met je borduurnaald van links naar rechts (alsof je een rechte steek breit) in de meest rechtse lus op de voorste naald. Haal het draad hier doorheen. 

* Vast aantrekken kan later ook... Ga steeds met je hechtingsdraad onder de puntjes van de naalden door...

e) steek je borduurnaald van rechts naar links door de meest rechtse steek aan de achterste naald (alsof je averechts breit).

* Vanaf hier wordt het een "riedeltje" van 4 handelingen:

f) steek nu weer recht (zoals bij d), dus van links naar rechts) in de 1e lus (die van d), dus) maar haal deze van de naald af. (RECHT ERAF)

g) steek nu averechts (zoals bij e), dus van rechts naar links) door de lus die daar achter zit en haal het draad daar doorheen. (AVERECHTS ERDOOR)

h) steek opnieuw averechts  (zoals bij e), dus van rechts naar links) in de 1e steek van de achterste naald en haal die van de naald af. (AVERECHTS ERAF)

i) steek recht (zoals bij d), dus van links naar rechts) in de lus erachter en haal het draad er doorheen. (RECHT ERDOOR)

j) herhaal het riedeltje: voorste naald: RECHT ERAF & AVERECHTS ERDOOR en dan achterste naald: AVERECHTS ERAF & RECHT ERDOOR.

Nou, gezien ik zo goed als geen enkele ervaring heb met breien en met naaien, moet ik dit nog oefenen...


Draadjes en gaatjes wegwerken:
Tenslotte het centrale rondje dichtmaken: kies een van de kleuren van je haakwerkje. Steek een voor een in de puntjes met die kleur tot je rond bent en nog 1x waar je bent begonnen. Trek nu de eindjes aan tot het rondje dicht zit en knoop ze heel stevig aan elkaar vast.

Alle draadjes wegwerken hoeft niet: controleer of alle knoopjes heel goed vastzitten en knip de draadjes ongeveer 1 tot 2 mm erboven af. Na het wassen zie je hier weinig van terug...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten