15 dec. 2016

Mini kerstboompje DIY*


Mijn allereerste zelfgemaakte kerstboompje. Ik ben super trots op het resultaat !! Krijg je voor het kerstdiner gasten bij jou thuis? Zet dit dan pal in het midden van de tafel: dan kan die mooi van alle kanten bewonderd worden...


Hieronder leg ik uit hoe die gemaakt is (met een kort filmpje erbij).


Materiaal:
  • watervaste schaal
  • oasis (steekschuim) (& bak met water - zie filmpje...)
  • Nobilis takken - waar zo veel mogelijk langere topjes van 3 aanzitten: dat dekt sneller**
  • eukalyptus (die met die bladeren als schijfjes is prachtig maar ruikt niet, terwijl die wat lelijkere bladeren heerlijk ruikt)
  • takjes rozemarijn (geurt heerlijk)
  • wat kerstfrutsels (die aan ijzerdraad zit)
  • zilveren slingertje
  • spuitsneeuw
  • grote werktafel (& "werkbakjes" waarin alle afgeknipte restjes in komen)
  • scherp snoeischaartje

Vooraf oasis voorzichtig op (!!) het water in de bak leggen. Deze van Tuincentrum Ranzijn zakte in zo'n 2 minuten. Soms duurt het wel een kwartier. Maar let op: door het steekschuim in het water te duwen of onder de kraan te houden, neemt de binnenkant geen water op, waardoor er een luchtbel ontstaat en dat is zonde. 

Als die goed nat is: in een cone snijden (je kunt deze vormen ook kant en klaar kopen, maar... ik ben zuinig en hou wel van een uitdaging 😉). 

De restjes heb ik in t water bewaard voor andere kerststukjes (daar volgt later nog een blog over)
Takjes steeds 1 voor 1 knippen en met beleid  in de oasis steken. Belangrijk is om de puntjes die in de oasis gestoken worden goed naald/blad-vrij te maken om het steekschuim niet te beschadigen.
Werk in rondjes: van onderen naar boven. Hierdoor kun je de takjes van die laag makkelijker even groot maken. Dit vond ik het lastigst. Heb later nog wat takjes eruit gehaald en aangepast of vervangen. Dit was best eng omdat het gat in de oasis nu al die grootte had. Maar het is goed gegaan. Nog niet helemaal naar tevredenheid maar ja: ik had dit echt nog nooit gedaan! Afijn. Knip de takjes geleidelijk aan korter. Start met een mooie 3tak: je "piek".

Steek hier en daar wat rozemarijn ertussen en wat van de diverse eukalyptus-bladeren. Prachtig wordt die dan en het geurt ook nog heerlijk. 

Eukalyptus doet me altijd denken aan Portugal. Je vind ze daar vooral in de noordelijke helft van het land... Zo'n héééééérlijke aroma! (Que saudades....***)

Werk het later af met een slingertje (ik heb die er een beetje tussen geduwd), wat kerstfrutsels en een heel klein beetje sneeuwschuim...


Het idee kwam van deze blog van Weet Het Snel, waar de youtube Green Your Day: Geurende minikerstboom voor op tafel op stond. Deze wordt echter versierd met verse bloemen. Die is helemaal prachtig. Ik had echter wat frutsels over en geen zin om nog verse bloemen te halen... Ik denk dat ik het echter volgend jaar wel zo zal maken... Maar om het te laten geuren met eukalyprus en rozemarijn komt wel hier vandaan.

Hieronder een tweede YouTube die ik gezien had voordat ik begon: Zelf een kerststukje maken (Libelle Bloemschikken en Floralist.nl)Hieruit haalde ik vooral de afwisseling van lagen. 

Later zal ik de andere kerststukjes plaatsen die ik gemaakt heb (omdat er 1 voor mijn schoonmoeder is, kan ik die natuurlijk pas plaatsen als zij die gehad heeft, hé? hihihi...)

Zo. Uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan?? Nou, het is absoluut niet moeilijk en ook niet duur en het resultaat is verbluffend. Je kunt de boompjes ook kopen, maar daar is natuurlijk geen klap aan! En nu kon die mooi op mijn blog... 

Dus... nu jij. Zet 'm op! Het zou leuk zijn als je jouw versie hier onderaan kunt posten... Heel veel succes!

PS. Tip van onze grote vriend Bart, groot meester 🎓 in de bloemen- & plantenkunst: lichtjes erin die op batterijen werken (bij Kruidvat voor 1€). Gaaf!!! Dank je!!WEETJES...:

* DIY betekent Do It Yourself, ofwel doe (maak) het zelf. Omdat ik deze afkorting zo vaak tegenkwam maar niet wist wat het betekende, heb ik ernaar gezocht... Bij deze dus voor jou op een presenteerblaadje.. hihi....

** Weet je dat vaak de kerstboom geen den is maar een spar? Kijk maar naar de naaldjes: zitten ze in tweetallen aan het takje (duo = twee), dan is het een den (duo/den). Kun je ze er individueel uittrekken, dan is het een spar...

*** Que (= wat of: wat een) saudades (=heimwee, maar dan in termen van hartstochtelijk verlangen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten