25 feb 2019

Onze Milly heeft HCM (deel 2: checklist HCM-katten)

Iedere kateigenaar weet dat het heel lastig is om te zien dat er wat aan de hand is, laat staan wát er aan de hand is. Soms ben je te laat.

Wij waren bijna te laat geweest en daarom heb ik nu voor jou een soort van korte checklist gemaakt. Voel je vrij om erop te reageren.



In Onze Milly heeft HCM (deel 1) heb ik het verhaal verteld van hoe wij in die achtbaan terecht waren gekomen van de diagnose HCM, een veel voorkomende hartkwaal bij katten en wat dit precies is. Daar lees je ook bijvoorbeeld tips om pilletjes te geven aan je kat (wat we met halve Yums doen en gaat als een tierelier! Zeker een aanrader!)

Hieronder zie je een handige opsomming van symptomen die je bij je kat (met een hartkwaal) in de gaten kunt houden. (Deze info hebben we deels gewoon door dierenartsen meegekregen en deels hebben we zelf uitgezocht.) Helemaal onderaan zie je welke medicatie er gegeven wordt en verder nog wat handige links (in deel 1 en in Pootje van Milly staan ook handige links).




ADEMHALING: 
Bij het verminderen van medicatie moesten wij regelmatig haar ademhaling in de gaten blijven houden. In rusttoestand. Dat houdt in, dus als ze lekker ligt te slapen en niet na het rennen (maar ook niet als ze spint, want dan neemt de ademhaling ook iets toe). Dan is een ademhaling van 20 à 30 keer per minuut een normale situatie. Als het regelmatige ademhalingen zijn tenminste.

Een eenvoudige tip om dit te meten: zet een timer op 15 seconden. Tel de ademhalingen tot het alarm afgaat. Dan moet dat 5 à 7 zijn (15x4=1min, dus 5x4=20 en 7x4=28). Tot 40x per minuut (10 per 15sec) kan het nog ergens aan te wijten zijn, maar daar boven moet je er echt mee naar de dierenarts.

Bij Milly blijft het keurig tussen de 5 en de 6. Wat een geruststelling is dat steeds, zeg. En mooie lange halen... 



HARTSLAG:
Haha... dit kun je zogenaamd heel eenvoudig voelen in de lies: aan de binnenzijden van de achterpootjes wat vacht opzij doen en op het huidje heel zachtjes je vinger houden tot je heel licht iets voelt kloppen. Druk je iets meer, dan sluit het af en voel je niks meer. Een normale hartslag is zo'n 140 à 150 slagen per minuut (dus 35 à 37 slagen in 15 seconden).

Maar eh... ga jij dat maar eens proberen. Ik voel echt helemaal niets hoor... Gelukkig heeft de dierenarts het laatst gemeten en was het in orde. Nou, dit gaan we nog wel eens oefenen...



LICHAAMSTEMPERATUUR:
Dat katten een normale lichaamstemperatuur hebben dat hoger ligt dan die 37 van ons, dat merk je wel als ze op schoot komen te liggen. Je zou verwachten dat ze dan oververhit raken in de zomer, maar kennelijk weten ze dit aardig goed te reguleren en blijft het ergens tussen de 38 en 39 graden. Heel knap.

Je kunt dit meten door een digitale thermometer in te smeren met een speciale vaseline (geschikt voor poepgaatjes) en die in de anus stoppen. Nou, dank je hartelijk: dit doe ik wel als het echt moet hoor... 



KALIUM-TEKORT:
Oeps... deze vochtafdrijvers (Furosemide) kunnen op den duur een kalium-tekort veroorzaken. Symptomen zijn dan dat de nekspiertjes het koppie niet goed omhoog kunnen houden, ze minder gaat eten, hun nierfunctie verslechtert en neemt de energie snel af (zie hier voor meer informatie).

Gelukkig is het nog niet zo ver bij Milly. En weet je? In sommige merken brokjes hebben ze kalium toegevoegd (bijvoorbeeld bij Perfect Fit). Handiiiiiig!!! Maar... mocht het wel zover komen, dan kan de arts een infuus geven en/of een nierdiëet toepassen waar veel kalium in zit.

Op dit moment ben ik bezig met het uitzoeken welke brokjes er zijn waar Kalium in zit (veelal in de vorm van KI, kaliumjojide, of KCl, kaliumchloride). Die zijn er voldoende. Dit lijstje zal ik binnenkort ook voor je op de blog plaatsen... Dat scheelt je weer puzzelen, toch?



BEWEGINGEN:
Een gebrekkige beweging kan duiden op energie-gebrek. Dan kan er ook sprake zijn van een schildklierprobleem. Maar... gaat de kat trekken (slepen) met de achterpootjes (waarom alleen de achterpootjes worden genoemd weet ik niet!), dan is er grote kans op trombose. Dit is gewoon een gevolg van een gebrekkig functionerend hartje.

Let op: een hartkwaal is niet pijnlijk, maar dit dit wel, dus moet je kat met spoed naar de dierenarts. Vaak is het dan einde verhaal en is het laten inslapen de meest vriendelijke oplossing voor je katje. Laten we hopen dat dit nog heeeeeeeeel lang zal duren bij Milly...



VERHOOGDE BLOEDDRUK:
Af en toe kan er bij de dierenarts gekeken worden naar de bloeddruk, al komt een verhoogde bloeddruk niet zo vaak voor bij katten onder de 10 jaar. Dus laat staan als ze 2,5 jaar zijn.



GEWICHT:
Milly was nagenoeg 4 kilo voordat deze nachtmerrie begon. Daarna viel ze steeds maar af. Bij Hugo (zie deel 1)  hadden ze het zelfs over bijna weer 3kg. Maar... ze had ook bijna niks meer gegeten en... vergis je ook niet in de gewichtsafname door het aftappen van het vocht en die vochtafdrijvers. Dat minder eten blijkt in ieder geval geen bijwerking te zijn van deze medicatie.

Maar haar smaak is nu wel veranderd - zou dat door de Furosemide zijn gekomen? Ben benieuwd wat andere katteneigenaren hierover weten... Pas halfverwege december leek ze weer te zijn aangekomen. Bijna anderhalve week later...



HUILEN:
Het lijkt wel alsof Milly sindsdien wat meer huilt. Weet iemand hier meer over te vertellen? Kan dit ook iets te maken hebben met, hetzij haar hartkwaal, hetzij de medicatie?

Of kan het gewoon puberaal gedrag zijn? (een kat blijkt te "puberen"als ze tussen de 1,5 en de 3 jaar zijn)

af en toe gaat
Milly naar de
Gamma 😊😊😊

Andere symptomen van "iets":

Lastig is het om bij katten te zien dat ze ergens hinder van ervaren. Vooral als ze zoveel uren per dag slapen. Maar... er zijn hints die ze geven...


PIJN:
Dat een kat pijn heeft, laten ze veelal niet merken, maar áls ze pijn hebben, dan worden ze stiller en gaan ze zich terugtrekken. Ook gaan ze dan minder eten of stoppen ze helemaal met eten. De dierenarts kan checken waar ze pijn zou kunnen hebben en daar dan vervolgstappen op ondernemen.


SCHOONHOUDEN:
Een kat die zich minder gaat schoonhouden heeft ook ergens last van.


OOGSCHELLEN:
Als katten bij het wakker worden vrij snel wegtrekkende oogschelletjes hebben, is dat normaal. Minder goed is als de schelletjes voor de ogen blijven en een hele bleke kleur krijgen. Dit laatste was het geval bij Milly toen we met spoed naar de dierenarts gingen. Toen ze weer thuis was, moest ik wel wennen aan die donkere oogjes. Wellicht is dit een van de symptomen die we over het hoofd hebben gezien. Geen idee. 


POEPEN:
Een kat kan, vooral als het minder heeft gegeten, 3 dagen zonder poepen. Als ze de 3e dag ook niet poept, dan 1 theelepeltje zonnebloemolie door het natvoer heen mengen. Als ze dan niet gaat poepen, dan contact opnemen met de dierenarts.





TYPE MEDICATIE:

Zoals ik al eerder heb vermeld, krijgt Milly op dit moment 1x per dag 1/4 van een Furosemide-pilletje. Dit is een vochtafdrijver (plaspil) dat 4 tot 8 uur werkzaam is en waardoor ze extra ging plassen. Vanuit de kliniek kreeg ze eerst 3x per dag deze hoeveelheid en dat hebben we langzaam in 2x 14 dagen afgebouwd.

Maar er zijn ook andere medicijnen. Hieronder een citaat van de site MC voor Dieren:

  • Plaspillen zijn het meest waardevolle en effectieve medicijn bij hartfalen. Bij vocht in de longen moeten deze medicijnen altijd worden gegeven. 
  • ACE remmers (benazepril, ramipril, enalapril) en ARBs (telmisartan, Semintra®) kunnen de plaspillen helpen. Ze voorkomen dat de kat vochtophoping krijgt.
  • Bloedverdunners (aspirine of clopidogrel, Plavix®) kunnen de vorming van bloedstolsels (trombo-embolie) remmen. 
  • Atenolol, propranolol en diltiazem worden voorgeschreven  om hartritmestoornissen te verminderen
  • Pimobendan (Vetmedin®, Cardisure®) kan worden voorgeschreven bij katten met dilatatieve cardiomyopathie (hartspierziekte waarbij het hart te wijd en te slap geworden is)





LINKEN:

Milly:
Symptoomchecker (let op: ze verwijzen wel heel erg snel naar de dierenarts!)

Algemeen over katten:

7 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de info ik heb 2 dagen geleden van de dierenarts gehoord dat mijn Galo HCM heeft. Ik moet vanmiddag er weer heen voor de medicijnen.
    Galo heeft ook veel overgegeven (gekotst)dat lees ik hier niet.

    Groeten Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Frank, ook al weet je nu wat het is, het blijft een naar bericht. Allereerst wens ik jou en Galo veel sterkte toe. Ik neem aan dat je over een halfjaar een echo moet maken om te zien of het stabiel blijft of verergerd? Doe dat zeker. Er zijn namelijk meer hartafwijkingen dan alleen HCM, een diagnose die best snel gegeven wordt vind ik zelf. Zo kan een kat ook een verdikte hartwand krijgen door stress. Dik kan met rust en regelmaat ook weer normaliseren. En de medicatie? Bij Ranzijn Tuincentrum is het vele malen goedkoper dan bij de dierenarts. Ze willen dan Galo wel registreren dus heb je een bewijsje nodig dat hij (zij?) echt medicatie nodig heeft. Als laatste nog ff over je opmerking over dat kotsen: dat heeft Milly zeker ook gedaan en dat kun je lezen in deel 1 (https://judyscorner16.blogspot.com/2019/02/onze-milly-heeft-hcm-deel-1-wat-is-dat.html#more). Sterkte! Judy

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. sterkte. En laat het negatieve niet overheersen: geniet van je schatje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Frank, Hoe is het inmiddels met Galo? Wil je wat met ons delen hierover?

    BeantwoordenVerwijderen