8 dec. 2016

Marsepein en spijs

Hoe weet je of jouw stukje marsepein wel echt is???

Echte marsepein wordt namelijk  gemaakt van echte amandelen en niet van gemalen bonen (waar heel veel zetmeel - een complexe koolhydraat - in zit). En... eh...  zetmeel is goedkoop omdat het simpelweg de maag vult...

Afijn. Je kunt dit testen door er een paar druppeltjes jodium (betadine) op te doen. Kleurt het blauw-zwart dan is dat de zetmeel. Dat het wat bruinig wordt, is logisch want jodium is zelf ietwat bruin, dus die kleur zegt niks.

Jodium is dus een indicator voor zetmeel, een aantoonstof zeg maar.EXPERIMENTJE DOEN?

Een leuk en eenvoudig practicum wat ik ook in de klas deed is het zo aantonen of er zetmeel zit in...

  • Kaas
  • Appel
  • Brood
  • Aardappel
  • Papier
  • Kauwgom (binnenkant)
  • Banaan
  • Goedkope leverworst

Uit die laatste kun je aantonen waarom die leverworst zo goedkoop is... Je kunt nog veel meer dingen testen, hoor... Doe je best, zou ik zeggen...WAT ZIE JE OP DEZE FOTO'S??
foto 1

Op de foto hiernaast (foto 1) zie je een stukje marsepein van de DEEN in een kartonnen bakje. (je moet trouwens wel opletten: die aanbieding voor marsepijn voor 1€ is... per 100g!) 

Wat zegt de bruine kleur bovenop het stukje lekkernij? En wat zegt de blauw-zwarte kleur aan de onderzijde?

Op de tweede foto zie je een stukje spijs uit een banketstaaf van de ALDI. Wat zegt de bruine kleur van deze lekkere vulling? En ik zie nog een zwart-blauw randje... Ik vermoed dat daar de omhulsel van bladerdeeg tegenaan heeft gezeten. Wat zegt dat over het bladerdeeg?


foto 2

En... eh... nu niet meer opeten hè?


(Grappig dat de tieners ALTIJD vragen of ze het nu mogen opeten... Je zou toch verwachten dat de orale fase - waarin kleine kinderen de wereld ontdekken door  vanalles in hun mond te stoppen - toch allang voorbij moet zijn... of is dit een 2e orale fase?????)


Klik hier als je de verschillen wilt weten tussen marsepein, amandelspijs en frangipane...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten