15 okt. 2016

Is zwijgen ook liegen?

Soms zit de leugen in de dingen die niet gezegd worden.
(uitspraak uit het boek Blootsvoets, van Denise Hunter, p. 192)

Een boeiend onderwerp: waarom liegen mensen? Blijkbaar loont het zelfs bij kinderen...

Laatst vond ik een boek bij de bieb, waarin advocaat Jan Henk v.d. Velden het liegen in onze maatschappij beschrijft aan de hand van een ladder.
Hij legt duidelijk uit dat de mate waarop men anderen om de tuin leidt, afhankelijk is van wat het voor beloning oplevert en wat het de ander voor schade aanricht.
Afhankelijk van deze 2 factoren - zegt hij - wordt het als "een leugentje om bestwil" (bestwil van wie eigenlijk??) gezien of zelfs juridisch strafbaar. 

Het boek waarin hij dit uiteenzet, heeft als veelzeggende titel: 

"Iedereen liegt, maar ik niet. De waarheid over leugens: Jokkebrokken en moraalridders langs de liegladder."

Op internet is ook heel veel hierover te vinden, zo ook bijvoorbeeld op deze link. Echter, een hele belangrijke aanvulling op link is echter wel de opmerking dat kleine kinderen wel degelijk straf mogen/moeten krijgen voor het bewust liegen, maar dat je je als opvoeder wel bewust moet zijn dat dit (helaas) ook een spannende ontwikkeling voor het kind is in het ontdekken dat anderen niet alles van je weten en je ook een privacy hebt...

En privacy is iets heel kosbaars en steeds schaarser in deze Sociale Media-maatschappij... (link naar post over de gevaren van de sociale media

Geen opmerkingen:

Een reactie posten