3 jan. 2017

Houdbaarheidsdatum en Uiterste Verkoopdatum

Deze heerlijke vla, tot wanneer mag die nog gegeten worden, denk je??

Weinig mensen weten dat de datum op vlees- en melkproducten niet een houdbaarheidsdatum is maar een uiterste verkoopdatum.

Dat betekent dat deze vla uiterlijk op 9 december (2016) verkocht moet zijn en dat die dan tot 3 dagen later (12e dus) houdbaar is... Let wel op: dit geldt alleen voor vlees- en melkproducten! Voor al het andere is het een welbekende houdbaarheidsdatum. 

Sommige dingen (bijvoorbeeld die waar vlees of ei in zit) moet je echt na die tijd weggooien. Wanneer vlees bedorven is, kun je hier lezen.

Gedroogd etenswaar kan nog heel lang goed blijven. Alleen de smaak kan iets minder worden. 
Fabrieken zijn namelijk verplicht om het etenswaar dat op de Nederlandse markt komt, altijd te markeren met een datum. Dat wil dus niet zeggen dat je het product altijd direct na de datum weg moet gooien...

Uiteraard is dit mede afhankelijk van hoe je het bewaard hebt: is er lucht bij gekomen of heeft het buiten de koelkast gestaan, dan is de kans groter dat de bacteriën en schimmels in de lucht (microorganismen die vooral vocht en warmte nodig hebben) hun slag gaan slaan en jouw voedsel gaan bederven... 

Afijn. Al het etenswaar wat open is en waar lucht bij kan, kun je het beste bewaren in de koelkast (nooit in blik laten zitten!). Veel kun je ook invriezen (zie hiervoor ook mijn tips over het invriezen van groente en fruit)

En weet je? Ik heb zo'n 3 maanden terug wat appeltjes in een gesloten papieren zakje bewaard (ben nog steeds niet toegekomen aan het maken van de appeltaart) en die zijn nu wat aan het rimpelen, maar verder zijn ze nog prima!

Dus... heb je bijvoorbeeld thee van 10 jaar terug? De smaak is dan iets minder vol maar nog prima voor consumptie! Wel lekker zuinig blijven, hoor, Hollanders!

2 opmerkingen:

  1. Rookworst kun je ook prima invriezen. Ze zeggen maar 1 maand, maar volgens mij moet dit langer goedblijven hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te weten, J. Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen