25 okt. 2016

Multitasken bestaat niet

Voortdurend online zijn, te weinig slapen, 24 uur per dag mobiel bereikbaar zijn... ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met grote gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid.

In zijn pas verschenen boek "Ontketen je brein - Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen" legt neuropsychiater Theo Compernolle uit waarom open kantoren inefficiënt zijn, goed slapen zo belangrijk is en langdurige stress ons ziek maakt.

Hij maakt onderscheid tussen 3 breinsystemen, namelijk:
het REFLEXbrein, het REFLECTIEbrein en het ARCHIEFbrein:

1. Reflexbrein: leert door ervaring, snel, slechte samenwerking andere breinen, onderbuikgevoel, intuïtie, weinig tijd nodig voor opslag.

2. Reflectiebrein: traag, denken (verleden, heden en zelfs toekomst), heeft pauzes nodig en start relatief langzaam op (in vergelijking met reflexbrein).

3. Archiefbrein: slaat info op zodra reflecterend brein pauze houdt (hetzij kort ff wegstaren, hetzij tijdens nachtrust), geheugen.

Hij legt uit dat multitasken echt bij uitzondering alleen mogelijk is als er een routinematige klus bij zit dat uitgevoerd kan worden zonder na te denken, dus door de reflexbrein.

Voor de rest is het "multitasken" niet alleen helemaal niet efficiënt, maar het is zelfs een enorm tijdverlies. Wanneer je gaat multitasken, heb je volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken maar liefst 4x zoveel tijd nodig om een taak af te ronden én maak je veel meer fouten dan wanneer je monotaskt.

Sterker nog: de schrijver legt uit dat je in feite nooit echt multitaskt, maar dat je eigenlijk heel snel dingen achter elkaar doet, je switcht voortdurend van aandacht zodat het lijkt alsof het tegelijk gaat. Je verliest dus steeds veel extra tijd doordat je informatie
vergeet (waar was ik ook alweer gebleven?) en tijd nodig hebt om er steeds in te komen. En, hoe verschillender de taken zijn waaraan je werkt, hoe hoger de prijs is die je betaalt in termen van tijdverlies, stresstoename en gemaakte fouten. ‘Wanneer je tegelijkertijd autorijdt en een SMS-je schrijft, loop je maar liefst 28 maal zoveel risico op een ongeluk.’

Oplossing? Deel je werkzaamheden in verschillende blokken in, zodat je steeds kunt focussen op één ding, en voer deze werkzaamheden na elkaar uit.

De schrijver toont in zijn boek ook aan welke breinboeien onze hersenen in een verstikkende klemgreep houden. Hij laat echter ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste met ons brein om te gaan.

Zijn vurige pleidooi voor meer 'slow thinking' in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.
(Bronnen: uiteraard het boek zelf, de blog van de huishoudcoach en bol.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten