3 nov 2016

Pompoenenjam (doce de abóbora)

Yess... pompoenentijd! Tijd dus voor... pompoenenjam.

Flespompoen levert het meeste op dus die koop in in de aanbieding en blancheer ik voordat ik het in porties van 100g (ivm de soep) invries. Ik hak de flespompoen in plakken en met een dunschillertje haal je zo de schil eraf (zie filmpje).

Dit heerlijke recept van Lídia is heel eenvoudig en ga ik vanmiddag lekker maken:

Kook gedurende 30 minuten (vrij zacht vuur):
* 1kg pompoen
* 400g kristalsuiker
* 1 kaneelstokje
* een snufje kaneelpoeder

De eerste keer dacht ik dat er water ontbrak maar dat is niet zo: ik was helemaal verbaast hoeveel sap er uit de pompoen en de gesmolten suiker kwam... hihihi...

Daarna de staafmixer er doorheen en voilà... Vergeet niet het kaneelstokje er eerst uit te halen, hé?!

Even om een idee te geven: uit 825g pompoen met 330g suiker heb ik ongeveer 450 ml jam gekregen...

En... wist je dat je jam ook kunt invriezen?? Laat het potje dan een beetje open en vul het niet tot de rand, want het kan iets uitzetten...


PS. Onderaan een foto van een site met heel veel Portugese recepten: Sabores da minha Cozinha

************************************
Finalmente: tempo de abóbora!!

Aquela "de pescoço" renda mais. Compro-a em promoção e cozinho-a 3 min antes de congelar em porções de 100g (por causa da sopa). Corto-a em fatias e com uma faca descasca-se assim facilmente.

Esta receita da Lídia é fácil para fazer e vou tentar fazê-la hoje:

Coze durante 30 minutos (em lume brando):
* 1kg de abóbora
* 400g de açúcar branco
* 1 pau de canela
* pouco de canela em pó

A primeira vez pensei que faltava água, mas isso não é verdade: estava toda admirada ao ver quanto líquido sai da abóbora com o açúcar... ahahah...

Passa depois um pouco ou totalmente com triturador para fazer tipo papa. E lá está... Não te esqueças de remover primeiro o pau de canela!

Só para dar uma ideia: fiz uns 450 ml de doce de 825g de abóbora e 330g de açúcar...

E... sabes que também dá para congelá-lo? Deixa então o frasquinho um pouco aberto e não o enchas completamente para poder expandir um pouco...



PS. No fundo uma foto dum site com muitas receitas portuguesas: Sabores da minha Cozinha

2 opmerkingen:

  1. Lekkerrrrrr! Heb er ook kruidnagel in gedaan.... de keuken rook heerlijk naar kerst...
    Heb ook aan 1 van de potjes kokosmeel toegevoegd. Het werd er wel een stuk dikker van, maar ook al zooooo lekker....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw dat klinkt ook lekker! Die kruidnagel ga ik ook eens proberen maar die kokos... Who knows! Dank in ieder geval voor je tip!

    BeantwoordenVerwijderen