28 nov. 2016

Hornblower

The closer the enemy is, the harder he is to see. 

(hoe dichterbij de vijand, hoe moeilijker het is om hem te herkennen - een uitspraak in 'Loyalty', de 7e aflevering van de serie tv-films van Hornblower, gebaseerd op de verhalen van C.S. Forester)Eén van onze favoriete series...

Hornblower is een geweldige serie van 8 films, afleveringen, van het leven vanaf een eenvoudige Engelse matroos tot aan de hoogste rangen op zee. En dat in de tijd van oorlog tussen Engeland en Frankrijk (&Spanje), de tijd van 'Bony' (d.i.  Napoleon Bonaparte).

Horatio Hornblower, zoon van een arts, komt onder een van mijn favoriete personages (Captain Pellew) aan boord. Hij start dus vanaf de basis, is zelfs zeeziek, maar weet door zijn intelligentie en zijn grote vindingrijkheid snel op te klimmen...

Wie hem eerst tegen stonden, worden nu zijn maten. Matthews en Styles gaan door het vuur voor hem. En een van zijn beste maten, Archie, gaat daarin wel heel erg ver. Aan een vrouw heeft Horacio geen behoefte: zijn leven op zee met zijn maten is alles voor hem.

Kortom, als het buiten regent en koud is, is het heerlijk om je helemaal in te nestelen op de bank en een aflevering van Hornblower te kijken. Samen met schitterende filmmuziek (zie linken hieronder) is het alsof je helemaal mee gaat op dit schip. En weet je? Deze films zijn op echte schepen gefilmd. Hoe kunstig! En... een van de 3 plekken waar veel gefilmd is, is... in Portugal, in de stad Sesimbra, in Peniche en het nabije natuurgebied van Arrábida, 40 km ten zuiden van Lissabon... Gaaaafff!!

Afrader: deze films geven een heel  realistisch beeld van het harde leven op zee. Niet echt geschikt voor al te jeugdige kijkers ;-)


-------------------------------------------------

Over de boeken "Hornblower":

Horatio Hornblower, 1st Viscount Hornblower, GCB (4 juli 1776 - 12 januari 1857) is de hoofdpersoon in een serie romans, geschreven door C.S. Forester. Hij is een Britse zeeofficier in de Engelse Royal Navy ten tijde van de napoleontische oorlogen. Naar aanleiding van de boeken zijn er films en televisieprogramma's gemaakt.
Hornblower is een icoon in de traditionele fictie die zich afspeelt in het zeilvaarttijdperk. Er zijn veel parallellen te vinden tussen Hornblower en echte zeeofficieren uit die tijd. Vooral de gelijkenis met Thomas Cochrane en Horatio Nelson is opvallend. De naam Horatio is niet geïnspireerd door Nelson, maar door een personage in William Shakespeare's "Hamlet".
Van de boeken is ook een achtdelige Engelse televisieserie gemaakt, Hornblower.


-------------------------------------------------

Andere sprekende uitspraken uit Hornblower:

* Do nothing to provoce war, before war is declared

(doe niks om oorlog uit te lokken, zonder oorlogsverklaring - een uitspraak door Robert Lindsay, als zijnde 'Captain Pellew', in Loyalty)

* Ik dacht aan de afstanden die we afleggen. En aan de afstand die we nog moeten afleggen als mens. 

(een uitspraak door Ioan Gruffudd, in The Examination for Lieutenant, de 2e aflevering)


-------------------------------------------------
Meer info:

* aflevering 1 (Engels, zonder ondertiteling)

* de prachtige Hornblower soundtrack - Intro

* prachtige filmmuziek

* Hornblower Extras Behind the scenes (Engels, zonder ondertiteling)

* info over de boeken


* info over de tv-serie (Leeswaarschuwing: Deze link bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal)

* Ioan Gruffudd (compilatie vanuit diverse films/series)

* een willekeurig interview met Ioan Gruffudd (Engels) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten