16 nov 2016

História da Formiga aborrecida (Verhaal van de chagarijnige Mier)

“Todos os dias, uma Formiga chegava cedinho ao escritório e pegava duro no trabalho. A Formiga era produtiva e feliz.

O gerente, o Leão estranhou a Formiga trabalhar sem supervisão. Se ela era produtiva sem supervisão, seria ainda mais se fosse supervisionada. E colocou uma Barata, que preparava belíssimos relatórios e tinha muita experiência, como supervisora.

(vertaling onderaan...)


A primeira preocupação da Barata foi a de padronizar o horário de entrada e saída da Formiga. Logo, a Barata precisou de uma secretária para ajudar a preparar os relatórios e contratou também uma Aranha para organizar os arquivos e controlar as ligações telefônicas.

O Leão ficou encantado com os relatórios da Barata e pediu também gráficos com indicadores e análise das tendências que eram mostradas em reuniões. A Barata, então, contratou uma Mosca, e comprou um computador com impressora colorida. Logo, a Formiga produtiva e feliz, começou a se lamentar de toda aquela movimentação de papéis e reuniões!

O Leão concluiu que era o momento de criar a função de gestor para a área onde a Formiga produtiva e feliz, trabalhava. O cargo foi dado a uma Cigarra, que mandou colocar carpete no seu escritório e comprar uma cadeira especial… A nova gestora Cigarra logo precisou de um computador e de uma assistente a Pulga (sua assistente na empresa anterior) para ajudá-la a preparar um plano estratégico de melhorias e um controle do orçamento para a área onde trabalhava a Formiga, que já não cantarolava mais e cada dia se tornava mais chateada.

A Cigarra, então, convenceu o gerente Leão, que era preciso fazer uma pesquisa de clima. Mas, o Leão, ao rever as finanças, se deu conta de que a unidade na qual a formiga trabalhava já não rendia como antes e contratou a Coruja, uma prestigiada consultora, muito famosa, para que fizesse um diagnóstico da situação. A Coruja permaneceu três meses nos escritórios e emitiu um volumoso relatório, com vários volumes que concluía: Há muita gente nesta empresa!

E adivinha quem o Leão mandou demitir?

A Formiga, claro, porque ela andava muito desmotivada e aborrecida.”

(autor desconhecido)





**************************
(VERTALING:)

"Elke dag, kwam een Mier heel vroeg naar het kantoor en ging hard aan het werk. De Mier was productief en gelukkig.

De manager, de Leeuw, vond het vreemd dat de Mier zonder toezicht werkte. Als ze productief was zonder toezicht, des te meer met toezicht. En hij contracteerde een Kakkerlak, die mooie rapporten voorbereidde en veel ervaring als supervisor had.

De eerste zorg van de Kakkerlak was om de tijd van binnenkomst en uitgang van de Mier te standaardiseren. Daarom had de Kakkerlak een secretaresse nodig om te helpen met de voorbereiding van de rapporten en ook huurde ze een Spin in om bestanden te organiseren en de telefoongesprekken te beheren.

De Leeuw was erg blij met de rapporten van de Kakkerlak en vroeg ook om grafieken met indicatoren en een analyse van de trends die tijdens de bijeenkomsten werden getoond. De Kakkerlak huurde toen een Vlieg, en kocht een computer met kleurenprinter. Gelijk begon de Mier, die eerst productief en gelukkig was, te klagen over al het papierwerk en alle vergaderingen!

De Leeuw trok de conclusie dat het tijd werd om een managersfunctie te creëren voor het gebied waar de productieve en gelukkige Mier werkte. De taak werd gegeven aan een Cicade, die een tapijt voor in het kantoor regelde en ook een een speciale stoel kocht... De nieuwe manager Cicade had gelijk een computer nodig en een assistent, de Vlo (zijn assistent uit zijn vorige bedrijf) om haar te helpen om een strategisch verbeterplan voor te bereiden en een salariscontrole voor het gebied waar de Mier werkte, die overigens niet meer neuriede en elke dag chagarijniger werd.

De Cicade overtuigde de manager, de Leeuw, dat er een enquête afgenomen moest worden van de sfeer op het werk. Maar de Leeuw, bij het inzien van de financiële stukken, realiseerde zich dat de eenheid waar de Mier werkte, niet meer opleverde als voorheen en huurde de Uil, een prestigieuze consultant, zeer beroemd, om een diagnose van de situatie op te maken. De Uil bleef drie maanden in functie en leverde een lijvig rapport, bestaande uit verschillende delen die concludeerde: Er zijn veel mensen in dit bedrijf!

En raad eens wie de Leeuw dwong tot ontslag?

De Mier, natuurlijk, want die liep gedemotiveerd en chagarijnig rond."


(schrijver onbekend)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten