26 nov. 2016

De poten van een duizendpoot

De moeder van de duizendpoot was erg ontevreden
Want haar zoontje was zojuist in de sloot gegleden.


En als je even rekent
Weet je wat dat betekent:
Op zijn hoofd een grote buil
En wel duizend sokjes vuil!


Tekst: H. Hoekstra

(Met bladmuziek én gezongen)

De duizendpoot in de biologieles...
Ooit vroeg een brugklasleerling: juf, hoeveel pootjes heeft een duizendpoot eigenlijk?
Tja, daar sta je dan met je biologie. Keurig heb je bij het hoofdstuk Ordening aan de kinderen geleerd...

* dat je een onbekend organisme kunt determineren met behulp van een determineertabel

* dat alle organismen worden ingedeeld in 4 rijken, waarvan de duizendpoot tot het rijk der dieren behoort (de andere 3 zijn de bacteriën, schimmels, planten) 

* en dat je dat weet aan de hand van eigenschappen van cellen (kenmerken waarnaar gekeken wordt: celwand, celkern, bladgroenkorrels)

* dat het rijk der dieren wordt ingedeeld in 8 afdelingen (o.a. aan de hand van het skelet en symmetrie)

* en dat de duizendpoot daarbij in de 6e afdeling behoort: van de geleedpotigen (tweezijdig symmetrisch - dus maar op 1 manier in 2 ongeveer gelijke helften te verdelen is - waarvan het skelet een pantser is en waarvan de poten bestaan uit stukjes, leden - vandaar ook "geleedpotigen")

 * dat zowel de duizendpoot als de miljoenpoot voorbeelden zijn van de klasse "duizendpoten", waarbij aan elk segmentje (een segment is stukje op t lijf)......

...... een of twee paar pootjes zit. Eh... hoeveel poten??? Tja, dat moest ik even gaan opzoeken. En wat denk je? De volgende les gaf ik hem dit antwoord: een miljoenpoot heeft er ongeveer 200 en een duizendpoot heeft er zelfs maar ongeveer 50... (valt vies tegen, he?)En weet je dat deze kleine beestjes een hele grote rol spelen in het afbreken van afgevallen blaadjes in de herfst?

Tip: 
Als je door het bos loopt in de herfst: graai dan eens wat bladeren weg en dan zie je heel veel kleine torretjes, wormen, vliegjes, pissebedden en... duizendpoten en miljoenpootjes rondscharrelen... Wat genieten die van de herfst!! Lekker smikkelen van al die blaadjes...

Zo. En terwijl jij die beestjes weer snel afdekt, ga ik lekker in het zonnetje zitten. Maar wel achter het glas, want 3 graadjes is toch best frisjes, hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten