4 mrt. 2017

Vlindertjes haken

Het voorjaar komt er weer aan. Vlindertjestijd. Kun je deze schattige beestjes ook haken? Yess..  voor de bruiloft van mijn schoonzus heb ik een super gaaf patroon gevonden om ze inderdaad te maken. Een kleine 10 minuutjes werk en je kunt ze op een kadootje of envelop plakken of als versiersel op een zelfgemaakte kussenhoes. Verzin iets leuks... Als sleutelhanger zou ik het misschien niet doen omdat ik zelf het gevoel heb dat ze snel ergens achter blijven haken. Maar... wellicht heeft iemand er ervaring mee en wil die het delen door op dit bericht te reageren...

Het patroontje is dus heel eenvoudig. Ik heb het gehaald van een YouTube in het Spaans en zal het hieronder uitschrijven:Wijze van haken:
Je start met de linker boven vleugel (T2), daarna links beneden (T3), rechts beneden (T4) en eindig met de vleugel rechts boven (T5). Kijk desnoods hoe ze het in het filmpje doen. Afijn. De bovenste vleugeltjes zijn iets groter. Je begint met het maken van een cirkel (T1) en de vleugels haak je in deze cirkel. Pas aan het eind maak je het lijfje en de antennetjes.

Patroon:
T1: 5L + in eerste losse 1hv om een cirkeltje te maken.
T2: sla het draad eenmaal om je haaknaald en haal draad door cirkel. Je hebt nu 3 lusjes om je haaknaald. Trek je haaknaald tot ongeveer 1,5 cm van de cirkel weg. Je hebt nu 3 lange lusjes op je haaknaald en bent klaar voor het eerste hst. Herhaal dit tot je in totaal 10 hst klaar hebt om te worden afgemaakt. Maak ze af door het draad nu door alle lusjes heen te halen. Eindig met 4L en 1hv door de cirkel heen. Je linker bovenvleugel is af.
T3: doe nu hetzelfde voor de linker ondervleugel maar haak ten eerste maar 6hs (ipv 10) en trek de lusjes minder ver dan bij T1. Eindig ook hier met 4L en 1hv in de cirkel.
T4: haak nu de rechter ondervleugel zoals bij T3 is beschreven.
T5: haak nu de rechter bovenvleugel zoals bij T2 is beschreven. Afhechten en de draadjes wegsteken.

Ga nu verder met de antennetjes en het lijfje.
Leg je vlinder nu zo dat de 4 bolletjes naar achteren vastzitten en de mooiste kant bovenop ligt. Laat een cm of 5 van een donkere draad tussen de 2 bovenste vleugeltjes los hangen. Hou dit vast en draai zo'n 6 keer vertikaal om het lijfje heen (dus tussen de rechter helft en de linker helft). Laat opnieuw zo'n 5cm tussen de 2 bovenste helften zitten en knip het af. Maak een dubbel knoopje met de 2 losse uiteindjes. Knip de 2 antennetjes nu op gewenste lengte (ongeveer 2cm).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten