23 mrt. 2017

Eierwarmers kip

Vorig jaar heb ik Dinie met deze kippetjes verrast en die had ze voor de paaslunch met haar kinderen en kleinkinderen feestelijk op tafel gezet. En zojuist heb ik de kippenren weer aangevuld voor een drietal 'tantezeggertjes'... Kortom: een super leuk weggevertje zowel voor volwassenen als voor kinderen. En dan nu met Pasen voor de deur... helemaal leuk, toch? Geen kip zonder kop, maar nu andersom... hihi... 
Woonplek kippetjes Dinie

Nou, hieronder staat het haakpatroon. Succes met haken!


(zie hier voor al mijn geposte haakwerk)

---------------------------------------


Klik hier voor het originele patroon, al ben ik wel erg afgeweken...Kop (wit) (voor een vrij groot ei):
T01: 6v in MC [6]
T02: 2v in iedere vaste [12]
T03: 2v in iedere 2e vaste [18]
T04: 1v in iedere vaste [18]
T05: 2v in iedere 3e vaste [24]
T06: 1v in iedere vaste [24]
Groot ei als 'paspop'
T07: 2v in iedere 4e vaste [30]
T08: 1v in iedere vaste [30]
T09: 2v in iedere 5e vaste [36]
T10: 1v in iedere vaste [36]
T11: 2v in iedere 6e vaste [42]. Hij moet nu niet al te vast over een relatief groot ei passen (let op: door het schulprandje gaat het nog ietsje strakker staan en de pootjes moeten er ook nog onderdoor kunnen). Haak desnoods in T13 nog een paar meer, maar het totaal aantal steken moet een meervoud van 6 zijn)
T12: 1v in iedere vaste [42]
T13: 1v in iedere vaste [42]
T14: 1v in iedere vaste [42]
T15: 1v in iedere vaste [42]
T16: 1v in iedere vaste [42]
T17a: (haak deze toer alleen in de achterste lusjes ivm het ribbelrandje) 1v in iedere vaste [42]
T18: 1v in iedere vaste [42]
T19: 1v in iedere vaste [42]. Afhechten.


Schulprandje (heel donker bruin - zwart): T17b: (steek door de overgebleven lusjes van onder naar boven) Herhaal 7x (1hst + 1 st + 3st + 1st + 1hst + 1v). Eindig met 1hv. Afhechten.


Doe nu eerst het volgende:
Markeer je werkje met een lang contrastdraadje. De kuif, snavel, lelletjes en pootjes moeten namelijk in 1 lijn zitten. Doe dit als volgt: steek het contrastdraadje bovenin door de MC naar de binnenzijde. Leg het buitenste draadje pal over je werkje richting het ribbelrandje en haal het daarna door een willekeurige steek in het onderste randje (voorbij het ribbelrandje, dus in een steek van T19).
Vouw nu je werkje zo op de lijn van het contrastdraadje. Waar het draadje zit, wordt de voorzijde. Het werkt nu het makkelijkst als je het gevouwen laat.

NB: andere steken-telling:
Omdat ik een hekel heb om die mini-onderdeeltjes los te haken om ze na afloop met veel precisiewerk eraan te naaien, heb ik hieronder het patroon zo beschreven dat je gelijk alles eraan vast haakt. Om deze reden en gezien we nu van boven (MC) naar beneden haken, zal ik de steken anders noemen, bijvoorbeeld: MC/T01 is de eerste steek van bovenaf geteld (steek je naald aan de buitenzijde in de MC en weer terug omhoog door de vaste van T01), de tweede steek is dan T01/T02 (steek je naald aan de buitenzijde in de vaste van T01 en weer terug omhoog door de vaste van T02) enz...


Kuif (rood):
De kuif komt bovenop en aan de achterzijde, let op dus dat je nu op de vouw, TEGENOVER het contrastdraadje haakt (dus op de achterkop).

Steek in MC/T01 en haal nu het rode draadje er zo doorheen dat je een lus maakt. Haak 1hv om de lus vast te zetten. Laat het begindraadje nog maar even hangen. Steek opnieuw in MC/T01 en haak het 1e deelkuifje (1v + 3L + 1v in de 3e losse vanaf de haaknaald). Steek nu in de volgende lus (T01/T02) (let op dat dit nog steeds recht tegenover het contrastdraadje zit!) en haak een 2e deelkuifje (1v + 2L + 1v in de 2e losse vanaf de haaknaald). Steek nu in T02/T03 en haak 1hv.

Afhechten. Steek beide uiteindjes naar binnen en knoop ze goed stevig aan elkaar vast (knoop gelijk het witte begindraadje bij MC mee). Afknippen op ongeveer 1cm.


Snaveltje (oranje):
Haak nu wel over de vouw aan de kant van het contrastdraadje. Check of de kuif nog steeds recht tegenover het contrastdraadje zit en desnoods deze laatste iets verplaatsen.
Haal een oranje lusje door T05/T06 heen. Haak 1L om de lus vast te zetten. Haak nu 4L en daarna achtereenvolgend vanaf de 1e lus vanaf de haaknaald: 1hv + 1v + 1hst + 1st. Skip nu 2 lusjes en haak nu 1hv in steek T08/T09. Afhechten. Werk beide uiteindjes weg zoals bij het kuifje.
Paastafel Dinie (met de kippetjes in het midden)
Lelletjes (rood):
Haal een rood lusje door steek T09/T10. Haak 1L om deze vast te zetten. Haak nu 1 picotje als zijnde het eerste lelletje (4L + 1hv in 1e van deze 4 lossen). Haak 1hv door het alleronderste oranje lusje van de snavel (dus waar je na T08/T09 mee afgehecht hebt) en haak het 2e picotje. Steek nu opnieuw in T09/T10 en haak 1hv. Afhechten en draadjes wegwerken zoals bij het kuifje.


Met z'n a-a-len...
Pootjes (oranje):
Keer eerst je werkje binnenstebuiten, dus haak de pootjes aan de binnenzijde zodat ze er grappig onder vandaan komen. Markeer het 5e lusje rechts van het contrastdraadje en het 5e lusje links ervan. Haak beide pootjes hierboven, in steek onder het ribbelrandje (T18/T17 - steek van onder naar boven!, dus in het 2e & 3e gaatje van onderen geteld).

Haal een oranje lusje door T18/T17 en haak 1L om het lusje vast te zetten. Haak 15L. Haak in de 3e losse vanaf de haaknaald 6 ost. Daarna 1hv in de overige lossen.


Eindig het linker pootje (binnenstebuiten dus rechts) met 1hv in T18/T17 (steek dus vanaf onderen in) en het rechter pootje (binnenstebuiten dus links) omgekeerd (dus T17/T18, vanaf boven). Dit doe je zodat de pootjes beiden een beetje mooi naar voren draaien.

Afhechten. Knoop beide uiteindjes aan elkaar vast (nu wel lekker makkelijk, gezien je aan de binnenkant van je werkje aan het haken bent, hè).


Afwerken:
Werk alle nog losse draadjes netjes weg met een stompe naald (als 't goed is, heb je er nog maar 3 over). Plak nu de wiebeloogjes erop. Voor kleinere kinderen kun je ze beter borduren, maar ik zou het zelf niet aanraden om dit voor zulke kleine kinderen te maken (beetje kwetsbaar en daarom zonde van je werk)...

Tip: bewaar de langste draadjes als contrastdraadje, markeringsdraadje...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten