14 feb. 2017

De Waarheid geloven

Mensen geloven wat ze willen en de meesten geloven het liefst de slechtste dingen. Wij weten wat de waarheid is, dus moeten we gewoon het hoofd heffen en doorgaan. 

(uitspraak uit het boek "Als de Waarheid 
aan het Licht komt...", van Carol Cox, p.219)
Soms kan het uitkomen voor de waarheid gevaarlijk zijn...

Tja daar weten we alles van, nietwaar? Mensen willen wel graag alles weten maar zodra het gaat om de waarheid dan druipt men af. Hoe kan dat? Waarom gaan mensen tegenwoordig liever voor roddels dan voor de waarheid?

Dit boek neemt je mee in die strijd.Ondanks dat je een grote stap terug in de tijd doet (en daarom heb ik ook wat plaatjes aan deze blog toegevoegd vanuit het "handzetten" van een gedrukte krant uit 1893), is het thema heel actueel en herkenbaar.


Handzetten
Amelia loopt door Granite Springs op zoek naar nieuws, ware nieuws. Zomaar een gesprekje bij de stalhouderij of een poster aan een raam. Maar dan loopt ze tegen het feit aan dat er een groot bedrijf - The Great Western Investmet Company - de waarheid met de leugen vermengt. Waarom? Amelia vindt dat heel verdacht en gaan op zoek naar wat haar overleden vader haar op het hart gedrukt heeft, namelijk het motto van de drukkerij "Granite Springs Gazette: Gij zult de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken" (een citaat uit de Bijbel: Joh 8:32). 
Door dit verhaal zie je hoe oneerlijke mensen vaak veel sterker lijken te staan maar hoe vriendschappen en oprechtheid uiteindelijk nóg sterker (en nodig) zijn...

Dit verhaal krijgt ook een romantisch tintje als Amelia de intrigerende Ben Stone ontmoet. Wat er echter sterk tussen hen in staat is dat Ben bij de Great Western werkt. Hoe vooroordelen en roddels relaties met mensen kapot kunnen maken loopt duidelijk als een rode draad door dit boek.

Zethaak
Kortom, een boek die ik bij iedereen wil aanbevelen die van een realistisch roman houdt waar je ook nog eens over vroegere ambachten leert. Wat een klus was zo'n krant, zeg! En volgens mij was de "Gazette" dit boek maar een eenvoudige krant met alleen 2 buiten- en 2 binnenzijdes...

Het verhaal in het kort: Als de waarheid aan het licht komt...

1893 - Granite Springs, Arizona. 
Als Amelia Wagner de krant van haar vader overneemt, wil ze die in de geest van hem voortzetten en alleen de waarheid erin vermelden. Maar Amelia komt er al snel achter dat dit serieuze consequenties kan hebben. Haar vaders onthullende en veelzeggende artikelen over de Investeringsmaatschappij Great Western hebben kwaad bloed gezet en de mensen van Great Western zetten haar onder grote druk deze artikelen te herroepen.
Een galei met een zethaak

Om het ware verhaal boven tafel te krijgen, begint Amelia een eigen onderzoek. Daarin wordt ze gesteund door Benjamin Stone, een werknemer van Great Western, die gestuurd is door de directeur van de investeringsmaatschappij om Amelia te bewegen het bedrijf in positiever daglicht te bezien. Amelia vindt Ben echter een verbazingwekkende en intrigerende man. 

Ze ontdekken onwaarschijnlijke dingen die verstrekkende gevolgen zullen hebben, niet alleen voor Amelia en Ben, maar voor alle mensen van Granite Springs. Kunnen ze de waarheid boven tafel krijgen voor de vijand hen voorgoed het zwijgen oplegt?
Nog wat linken die tijdens het lezen van het boek interessant kunnen zijn:Letterkast
      UITLEG VAN WOORDEN:


      MUZIEK UIT DIT BOEK:


      DRUKTECHNIEK:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten