26 sep. 2016

Type mensen


Hieronder staan wat interessante citaten uit het boek "Kleine Rachel", van Brett Michael Innes. Ze zetten je tot nadenken: herkennen wij dit type personen in ons leven? Het boek is heel erg indrukwekkend om te lezen! Onderaan lees je waar het hele boek over gaat en wat trailers...


TYPE MENSEN...

Er waren vier soorten mensen in Afrika, had ze pas bedacht. Vier soorten die echt verschillend waren: zeemensen, bergmensen, woestijnmensen en veldmensen.

Er waren wel meer soorten - stadsmensen, meermensen, boerderijmensen - maar hoe zij precies in elkaar zaten wist ze nog niet goed. De tijd zou het leren.


VELDMENSEN hadden nooit haast en dachten na voor ze iets deden. Ze
zagen de waarde van de dingen, ook als anderen daar geen oog voor hadden. Ze hadden respect
voor alles wat leefde. Ze begrepen vaak wat iemand nodig had voor diegene het zelf ontdekte. 'Stille wateren met diepe gronden,' had ze eens iemand horen zeggen.
Afbeeldingsresultaat voor boeren zuidafrikaOp de een of andere manier paste dat precies bij veldmensen, vond Rachel.
Zelf was ze veldmens, daar was ze  tijdens hun reis wel van overtuigd geraakt.
Als zij een veldmens was, dan was Petrus (haar oudste broer) een kind van de woestijn. Hij had genoeg aan zijn eigen gezelschap, was altijd de laatste die iets zei. Hij was sterk en gelijkmatig, hij werkte hard.


Toen vader een halfjaar geleden vertelde dat ze naar de goudmijnen van Transvaal zouden gaan (het huidige Johannesburg), had Petrus gereageerd zoals WOESTIJNMENSEN altijd op verandering reageren: door zich terug te trekken in zwijgzaamheid.
Jamie (haar jongere broertje) was typisch een ZEEMENS, onstuimig en grillig.
Vader Herman de Beer was begin veertig en volgens Rachel een zeemens. Maar anders dan de meeste zeemensen, bij wie de woeste schuimkoppen binnen een paar uur konden omslaan in een kalme zee onder een stralende zonsondergang, was hij blijven steken in een dichte mist die al jaren weigerde op te trekken.

Moeder Marie de Beer was ook een mens van de zee geweest. Anders dan de zeemensen die afkomstig waren van baaien en ondiep water, kwam zij van de bodemloze oceaan die zelfs geharde zeelui eerbied en angst inboezemt. Dat was haar moeder — de volmaakte storm.
Hij was een zeemens, deze Engelsman, een warme oceaan, net als haar vader. Alleen leek Kingsley te weten hoe hij de oceaanstormen kon doorstaan zonder schipbreuk te lijden.


Anna, een BERGMENS, dacht Rachel. Iemand die goed alleen kon zijn, maar niet bestand was tegen sleur en een alledaags bestaan. Iemand die over de horizon heen wilde kijken. Bergmensen waren niet zo onstuimig als mensen van de zee, maar bezaten evenmin de innerlijke rust van veld- en woestijnmensen.

Afbeeldingsresultaat voor boerderij vroeger zuidafrika
De Lundeths waren BOERDERIJMENSEN. Gulle, eenvoudige mensen die orde schiepen in de chaos. Ze veranderden de wildernis van het veld in vruchtbare akkers en maakten van bouwvallige huizen een thuis dat de storm kon doorstaan. Ze waren tevreden en betrouwbaar, en gingen in tijden van overvloed even kalm en rustig door het leven als in tijden van schaarste.-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Hieronder lees je waar dit gehele boek over gaat... Of bekijk de trailer van het boek Kleine Rachel.

KLEINE RACHEL:
1895, Zuid-Afrika. De familie De Beer heeft een grote tragedie meegemaakt de moeder heeft zichzelf het leven benomen. Om de herinneringen te ontvluchten sluit vader Herman zich samen met zijn twee zoons en zijn dochtertje Rachel aan bij een Boerenkonvooi. Onderweg raakt hun huifkar zwaar beschadigd. Ze vinden voorlopig op de boerderij van de familie Lundeth, waar ze door de komst van de winter lang moeten blijven. De spanningen in het gezin lopen steeds verder op. Dan neemt vader Herman een besluit dat rampzalige gevolgen heeft. Een inspirerend verhaal over moed en onbaatzuchtige liefde, tegen de achtergrond van de onherbergzame Zuid-Afrikaanse wildernis. Op feiten gebaseerd, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een legende die onder de Boeren van Zuid-Afrika van generatie op generatie wordt doorverteld.

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

De auteur heeft eerder een film gemaakt over een ander zeer indrukwekkend Zuidafrikaans verhaal: Sink (in het Nederlands heet het boek: En Rachel huilde). Bekijk hier de trailer van Sink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten