Je Bloed komt Binnen in het hart via de Boezems die Bovenin het hart liggen. Zie je de 4 B's?
Leuk. Maar en dan???
Leuk. Maar en dan???
Het bloed stroomt tegelijkertijd ook al een klein beetje door naar de kamers die onder de boezems liggen. Maar als de boezems vol zitten, trekken ze samen (je hart is een stevige spier die dus kan samentrekken) en dan pompen ze de hele inhoud naar de kamers eronder.
Kleppen: Hartkleppen liggen in je hart zelf, dus tussen de boezems en de kamers. Dat is makkelijk: HARTkleppen. Dan heb je alleen nog de halvemaanvormige kleppen (het lijken 3 halve maantjes) die aan het begin van de 2 slagaders (de Aorta en de longslagader) liggen.
Rechts (op papier is dat links, let op!) is gescheiden van links (op papier dus rechts!) door de harttussenwand. Dit is heel belangrijk omdat 1 deel veel nuttige zuurstof heeft (linker kant) en t andere deel veel giftige koolstofdioxide (rechter kant). Het bloed gaat dus per cyclus 2x door t hart heen. Daarom spreken we van een dubbele bloedsomloop.
Als de kamers vol zitten, trekken ze samen en pompen ze t bloed keihard in de 2 slagaders (zoals de klok slaat in de kamer, zo wordt t bloed ook van de kamers in de slagaders gepompt). De rechterkamer pompt al het koolstofdioxide-rijke bloed naar de longen via de longslagader (die is makkelijk te onthouden) en haalt daar zuurstof op. Dit komt in t linker hartgedeelte via de longader.
Dus naar de longen toe is het een longslagader en van de longen weg is het de longader. Dit is met veel organen zo: het bloed in de slagader gaat er naartoe en die van de ader er weer uit weg.
Makkie...
Makkie...
Als je bij je hart voelt... voel je 2 bonken en 1 tel pauze. De 2 bonken is kort na elkaar het samentrekken van de boezems en van de kamers (want ze stromen heel snel vol). Daarna komt er een kleine pauze, de hartpauze.
Maar wat gek: voel je echter bij je pols... dan voel je maar 1 klop. Nou ja, zeg! Hoe kan dat nou weer???
Even terug: we volgen even de weg van het bloed:
In t plaatje zie je dat de longslagader zich ook vrij snel in 2en splitst. Kun je bedenken waarom dat logisch is? Waar gaat dat bloed naartoe?
- Maar nu verder: de grote bloedsomloop is...eh... veel groter: hart (links, veel zuurstof want dat heeft die net opgehaald bij de longen) > Aorta (de slagader die die gelijk splitst naar t bovenste deel van je lichaam en naar beneden, logisch want je hart zit in je borstholte maar t hele lichaam moet zuurstof krijgen) > onderste holle ader en bovenste holle ader > hart (rechts). Die moet dus zuustof brengen naar zowel je hersenen als je grote teen!
Pfffftttt.... Dan zul je ook wel snappen dat de spierwand van de linkerkamer (dus op papier rechts, waar de Aorta aan vastzit) veel dikker en steviger moet zijn dan die andere (waar de longslagader aan vastzit), want de rechterkamer (op papier dus links) hoeft alleen dat kippeneindje naar de longen... Wauw. Ingenieus, hè?
Dus, terug naar je pols (of je lies of je hals - want de slagaders zitten altijd dieper dan de aders behalve op deze 3 plekken, omdat t bloedlink (leuke woordspeling) is als die beschadigen want daar zit veel zuurstof en voedingsstoffen in plus het bloed in slagaders stroomt met veel hogere snelheden dan die van de aders)...
Wat je op die plekken voelt is dat de wand van de slagader even uitzet als er op dat moment ff meer bloed doorstroomt. Tja waar komt dat dan vandaan? Uit de Aorta. Dus eigenlijk is die ene klop een vervolg van t samentrekken van de kamers (want dan pompt het hart het bloed o.a. in de Aorta). Vandaar maar 1 klop. Want t samentrekken van de boezems voel je dus echt alleen maar bij t hart. Gaaf hè?
En weet je? Omdat vissen geen longen maar kieuwen hebben (en dat werkt net weer ff anders), hebben ze ook maar 1 enkele bloedsomloop nodig. Hun hart heeft daarom ook maar 1 boezem en 1 kamer! Google maar ff naar plaatjes...
Nu aan jou de vraag: hoe ziet dan het hart eruit van een walvis? (niet spieken hè?!) En van een dolfijn? Hoezo??
Geen opmerkingen:
Een reactie posten