29 sep. 2016

Bitoque (Prego no prato)

Gisteravond hebben mijn man en ik heerlijk genoten van deze bitoque. Het is een eenvoudig Portugees gerecht die in Portugal in bijna ieder restaurantje op de kaart te vinden is. In het noorden heet het "Prego no prato". Op Madeira noemden ze het anders, maar dat kan ik niet meer terugvinden...

De onderstaande beschrijving van het recept heb ik van de blog Saudades de Portugal...


Het is een eenvoudig gerecht waar men vaak een eigen draai aan geeft waardoor het net iets anders kan smaken dan ergens anders. Super simpel, goedkoop en smakelijk, wat kun je je nog meer wensen voor de lunch? Vaak krijg je een bord vol voor een paar euro. En vanaf vandaag kun je het ook thuis eens maken! Portugees comfort food op zijn best!

Ingrediënten:
2 bieflapjes (of kalfsvlees)
1 kopje rijst
aardappels
2 eieren
1 bouillonblokje
2 kopjes water
boter
witte wijn
olie
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
mosterd

Bereiding:
Begin met je vlees. Sla je bieflapjes (of biefstuk) goed plat en breng op smaak met zout, peper, laurierblaadjes en een in plakjes gesneden teen knoflook. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie en een geperst teentje knoflook. Zodra dit begint te koken voeg je een kopje rijst toe en roer het even door. Doe je bouillonblokje erbij en vervolgens de twee kopjes water. Laat dit rustig koken totdat je water verdampt is en je rijst gaar.

Schil een aantal aardappels en snijd hier friet van. Bak in de frituurpan of in een pan met zonnebloemolie goudbruin. Zet een koekenpan op met een beetje boter en een beetje olie. Doe hier je vlees in en bak aan beide kanten gaar. Zodra je vlees klaar is giet je een flinke scheut witte wijn in de pan om het af te blussen. Voeg vervolgens een lepel mosterd toe en roer even goed door. Laat ietsjes inkoken en draai het vuur uit.

Laat je frietjes uitlekken op keukenpapier. Bak ondertussen twee eitjes in een beetje boter. 

Nu zijn we klaar om de borden op te maken. Leg het vlees in het midden van het bord, giet er wat saus overheen en leg er een gebakken ei bovenop. Rijst aan de ene kant, friet aan de ander kant en klaar. Lekker met een simpele frisse salade, die de Portugezen bij voorkeur op hetzelfde (volle) bord eten.
Bom apetite!

3 opmerkingen:

  1. Om de smaak van het vlees te bevorderen heb ik een scheutje olijfolie in een diep bord gemixt met zout, peper, laurier en knoflook en daar heb ik het vlees in gelegd (af en toe even omdraaien)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op Madeira heet het ook Prego No Prato, maar in plaats van rijst krijg je de bieflap, het ei en eventueel salade in Madeirees brood met knoflookboter, dat 'bolo do caco' heet. En soms heet het ook Prego No Bolo Do Caco, maar dan zit er geen ei bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw, Djan, dat wist ik niet. Leuk om te weten zowel voor mij als voor mijn bloglezers. Dank voor je opmerking. Judy

    BeantwoordenVerwijderen