5 nov 2020

Corona maatregelen - nutteloos of niet?


Welkom op mijn blog. Het feit dat je dit aanklikt is omdat waarschijnlijk veel onduidelijk is voor je. Ik hoop ff wat meer uitleg te kunnen geven voor zover mijn kennis toereikend is, natuurlijk.

Voordat ik op de maatregelen in ga, is het heel belangrijk dat je begrijpt wat er nu gaande is in de wereld. Veel overheden nemen enorme economische risico's voor hun land om een of ander onzichtbaar gedoetje hun land uit te krijgen. Daar zit een gedachte achter.

In plaats van te luisteren naar de vele doemdenkers om ons heen, moet je eerst weten waarom men zo denkt, want zo eenvoudig is het namelijk niet...


Wat is een virus en wat is het verschil met bacteriën?

Zonder al te veel in te gaan op details, even een korte uitleg. Zowel bacteriën als virussen zijn microscopische organismen... Eh... dat zeg ik niet helemaal goed, want alleen bacteriën zijn levende organismen: beide hebben veel kenmerken van levende organismen, maar alleen de bacteriën in dit geval hebben een eigenschap die virussen niet hebben: ze overleven alleen, afzonderlijk, zonder gastheer ("host"), zoals een ander organisme of een levende cel. 

En is het milieu, de leefomgeving van deze bacteriën niet gunstig, dan sluiten de meesten zich af met een kapsel, een hoesje, of gaan ze in een soort slaapstand (bijvoorbeeld als je etenswaar invriest). Let wel: ik leg het hier iets eenvoudiger uit dan de werkelijkheid, maar dan begrijp je het beter...

Virussen hebben dus andere organismen nodig om te overleven. Tadááá... en daar gaat het al ingewikkeld worden. Bij mijn weten overleeft een virus het nooit op objecten of in de lucht.

Maar... men zegt dat het Corona-virus wel overleeft op objecten of in de lucht! Gelijk heb je, en vaak wel tot 3 uur lang... Maar... daarvoor moet het virus verplicht in een "bolletje" snot of speeksel zitten... Of dit nou is omdat het dan beschermd blijft, of dat het te maken heeft met dat er in zo'n "bolletje" altijd cellen zitten, dat weet ik niet. Wel weet ik dat dat zo is.


Moeten we daarom mondkapjes dragen?

Ja. Echter... het beschermt jou en die ander never nooit voor 100% . Dat kan alleen als jij thuis blijft en met niets en niemand in aanraking komt. En dat is bijna onmogelijk, want zelfs als je boodschappen laat bezorgen, kan de koerier "bolletjes" van zijn hand naar jouw boodschapjes hebben verplaatst, of - en dit is waar mensen nooit rekening mee houden - dat diezelfde koerier bij het aan de deur brengen van jouw pakketje, door een onzichtbare wolk "bolletjes" heeft gelopen, die een voorbijganger ff in de lucht heeft verspreid (door te praten, te hoesten of te niesen). En daar ga je al...

Bovendien zien we dat zelfs verzorgend personeel die helemaal verpakt zit, ook Covid-19 kan oplopen. Ja... een echte gemenerik is die Corona... En wat die bij een besmet persoon doet, dat leg ik zo uit.

En gelijk heb je ook dat als je bijvoorbeeld in een mondkapje niest, het met zoveel vaart gaat, dat er altijd nog wel wat uitgaat... Daarom moet je het gebruik van mondkapjes zien als een brandvertragende deur, die geen brand voorkomt, maar absoluut vertraagt en de kans verkleint dat de brand zich verspreid. Virussen kunnen door de meeste mondmaskers heen. Dat klopt, maar... de "bolletjes" hou je wel grotendeels tegen. Tja... en wat zei ik over een virus buiten die "bolletjes"? Die overleeft het niet. 

Wauw en dat is precies wat je wilt om verspreiding tegen te gaan... Dus: draag altijd een mondkapje!


Hoe zit het nou met handen wassen met zeep? En moet je extra heet je kleren wassen?

Niet logisch nee... Ok. Handen wassen... wat je dan doet is de buitenste laag van het virus kapot maken. Dat doet de zeep. Geen desinfectans voor nodig. Gewoon zeep. Je maakt daarmee het virus dat je eventueel op je handen hebt zitten, gelijk onschadelijk. Bovendien beschadig je steeds meer, met het continu desinfecteren, de huid van je handen en haal je de het beschermende vetlaagje er ook steeds meer af. Handen gaan stuk en jawel... je bent nu veel meer vatbaar voor andere ziektes. Niet handig dus. Gewoon een lekker geurend en zacht zeepje gebruiken... Mmmm... Waarom moeilijk als het makkelijk kan?!

Laatst kocht ik een mondkapje. Instructies: op minimaal 60 graden wassen want dat doodt... jawel... de bacteriën! Halllllooooo... Dit is dus voor het Corona-virus helemaal niet belangrijk!! Gebruik namelijk goed wasmiddel! Zeep! Daar gaat t om. Lekker warm wassen is weliswaar beter om bacteriën en schimmels tegen te gaan, maar het is én slecht voor het milieu, én voor je portemonnee, én je kleren slijten sneller. En voor Corona maakt het weinig uit...

Zeep! Zeep! Zeep! Zeep!


En afstand houden van anderen dan?

Lekker verwarrend: in het ene land is het 1 meter, in het andere 2 en bij ons 1,5. Ok. Let op: dit is voor een gewone afstand waarin er zachtjes gepraat wordt, niet geniest of gehoest wordt. Maar 1 pluisje en je niest. En dan sta je met 6 en soms wel 8 meter niet ver genoeg, ook al wordt er niet in jouw richting geniest... De verspreiding van de "bolletjes" (waarvan jij niet weet of ze virussen bevatten of niet!!), is enorm! 

Maar, onze overheid heeft ergens een knoop doorgehakt voor situaties die voor ons land behapbaar blijven. Dus ben je kwetsbaar, wees dan slim en hou méér afstand dan die aanbevolen meters. We leven in een tijdperk van telefoon en internet. En weet je? Dat is sowieso veilig! (en dan heb ik het weer niet over het gebruik van andermans telefoon waar die "bolletjes" weer lekker aan elkaar overgedragen kunnen worden! Beetje dom is het om dat te doen...)


Waarom moet je niesen en hoesten in je ellenboog? 

Het is een idee, ja. Het dwingt je in ieder geval om van anderen weg te kijken. Maar... ik denk niet dat Rutte in zijn dure pak, in zijn ellenboog gaat niesen. Het gaat erom dat je én wegdraait, én dat je niet in je handen niest en vervolgens (zonder ze te wassen) weer ergens aanzit. Mijn voorkeur gaat dan eerder uit naar de rug van mijn hand... en daarna zo snel mogelijk mijn handen wassen zodat ik weer vrij ben om overal aan te zitten... 


Wat doet dit virus?

Het is een virus van de luchtwegen. Dus die komt binnen via je neus, mond of ogen (je traanbuis verbindt nl je oogvlies met je neusvlies) en tast je luchtwegen aan. Doordat het geïrriteerd raakt, ga je niesen en hoesten (en dus anderen besmetten met met kinder-virusjes gevulde "bolletjes").  Dat kan heel naar zijn, maar is nog te overzien. Het grootste probleem is stap 2: het Corona-virus weet op een of andere manier je immuunsysteem voor de gek te houden. Het raakt ontregelt, vecht tegen iets wat die niet snapt en daar ontstaan die hoge koortsen van. Daar komen ook hoofdpijnen nog bovenop. Dit dus náást je problemen met ademhalen!! 


Kun je Covid-19 voorkomen?

Ik denk dat je het niet helemaal kunt voorkomen. Maar... je kunt wel degelijk je immuunsysteem sterker maken door te zorgen voor voldoende beweging, goed slapen, goed eten. Veel alcohol drinken is flauwekul omdat dat, als het goed is, niet in je longen komt en je immuunsysteem er ook zeker niet sterker van wordt. 


Conclusie:

Dus... hou voldoende afstand, was je handen zo vaak mogelijk, loop niet continu te desinfecteren, was kleren en handdoeken regelmatig, draag een mondkapje of face-shield (let op - die moet echt ruim boven je ogen en ruim onder je kin zitten, wil het voldoende bescherming bieden), nies en hoest nooit in je handen en blijf zo veel mogelijk thuis! En vergeet niet om de mensen om je heen af en toe te blijven bemoedigen in het volhouden, want... dit valt echt niet mee allemaal. 

Hoe meer we dit echter goed opvolgen, des te sneller draait de wereld weer zoals we gewend waren... Maar dan misschien met iets meer ervaring en met meer besef hoe belangrijk een knuffel kan zijn... 

Succes!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten