31 okt 2019

ADE (Adobe Digital Editions) - Adobe ID aanmaken

Je wilt e-boeken op je e-reader zetten? Dan heb je een eigen Adobe ID nodig. Hieronder kun je stap voor stap lezen hoe je die aanmaakt en hoe je je computer authoriseert.

Dit is deel 2 van een serie blogpost over de ereader:
  1. Hoe zet ik e-boeken van de bibliotheek op mijn nieuwe e-reader?
  2. ADE (Adobe Digital Editions) - Adobe ID aanmaken
  3. ADE (Adobe Digital Editions) - foutmelding





1. ADOBE DIGITAL EDITIONS op je computer zetten (gratis) 

Als eerste dit: ADE is niet hetzelfde als Adobe reader of zo. Haal dat niet door elkaar!
Adobe Digital Editions is een programma die je op je computer moet downloaden en waarmee je met een eigen aangemaakte ´account´ (Adobe ID) je bekend kunt maken bij de bieb zodat je toestemming krijgt om e-boeken te lenen en ook op een e-reader te zetten. Ook kun je met dit programma overzichtelijk houden welke boeken je op de e-reader zet of hebt gezet.
Heb je echter een Sony-reader dan heb je Sony-software nodig om het e-boek op je reader te zetten en hoef je onderstaande stappen niet te volgen.

OK. Maar nu aan de slag met het echte werk…

1a) Door te klikken op deze link, kun je ADE downloaden. Kijk goed of je een Windows computer hebt of een Macintosh (Mac, Apple) (en of je zo’n 22MB beschikbaar hebt op de harde schijf*) en klik op de juiste link.


Hij download nu een ADE-versie waarop staat “installer.exe” en doet verder niks. Pas als je erop klikt (misschien moet je het eerste even opzoeken via verkenner in het mapje “downloads”), gaat het programma ADE zichzelf installeren.


1b) Dat gaan we dan ook doen. Klik op het icoontje en gelijk krijg je een pop-up in je scherm met de vraag “wilt u dit bestand uitvoeren?” . Controleer dan eerst of er staat “Uitgever:  Adobe Systems Incorporated”  en als dat zo is, dan klik je op “uitvoeren”. Staat dit er niet, dan moet je het verwijderen en even opnieuw doen want dan heb je mogelijk een ander (schadelijk) bestandje te pakken en dat is niet zo heel handig om te installeren…

1c) Voordat het bestandje zichzelf gaat installeren, geeft die nog een andere keuzemenu waarvan ik ze alle vier zou aangevinkt zou laten. Laat mij de opties eens doornemen:

1c1) .acsm- en .epub-bestandstypen koppelen
(dit is zeker handig als je bijvoorbeeld boeken van de bieb én gekregen of gekochte boeken op je e-reader wilt zetten zonder dat je lastiggevallen wordt dat het een andere extensie is)

1c2) snelkoppelingen in het menu Start
(dit is handig als je ADE handmatig wilt openen – deze snelkoppeling kun je later altijd nog verwijderen)

1c3) bureaubladsnelkoppeling
(dit is handig als je ADE handmatig wilt openen – deze snelkoppeling kun je later altijd nog verwijderen)

1c4) koppeling op de werkbalk Snel starten
(dit is handig als je ADE handmatig wilt openen – deze snelkoppeling kun je later altijd nog verwijderen)



Zo. Nu gaat die installeren dus haal ff lekker een bakje koffie  terwijl je wacht.😋

* hoeveel ruimte is er nog beschikbaar op mijn harde schijf? Dat check je zo: ga naar verkenner en klik op “computer”, “mijn PC” of iets dergelijks. Als je nu “OS (C:)” ziet, dan zie je daaronder hoeveel MB je nog beschikbaar hebt. Zie je dat niet of wil je het mooi in kleurtjes, dan moet je daar met je rechter muisknop op klikken en kiezen voor “Eigenschappen”. In het tabblad “Algemeen” verschijnt er dan een mooi taartdiagram…




2. Een eigen ADOBE ID aanmaken
Als je nu op 1 van de snelkoppelingen klikt (zie 1c21c3 en 1c4) dan open je ADE. Maar... nu vraagt het programma om in te loggen. Maar ja, een Adobe ID heb je nog niet. Dus dat gaan we eventjes aanmaken: klik op “ID aanmaken”. Vul je naam in, je mailadres en je geboortedatum in (niet mee sjoemelen want deze gegevens worden gebruikt om je identiteit te verifiëren op het moment dat je aangeeft je wachtwoord kwijt te zijn). Verzin ook een leuk wachtwoord voor je Adobe ID (let op de voorwaarden waar dat wachtwoord aan moet voldoen zoals hoofdletters, cijfers of tekens en lengte). Soms moet je je mailadres nog wel even bevestigen door in de link te klikken die je toegezonden is. En klaar is Klara… Hier zie je een filmpje waarin Charlotte stappen 1 en 2 nogmaals laat zien (maar dan andersom).




3. Je computer (& e-reader) autoriseren voor het gebruik van e-boeken (van de bieb)
OK. Nu een stap die je echt niet moet overslaan: je moet nu je computer toegang geven, autoriseren, tot de bestanden van ADE om op je computer e-boeken te kunnen lezen en ook om ze op je e-reader te kunnen zetten. Dat is heel eenvoudig als je ADE al hebt geïnstalleerd:
Open ADE opnieuw en links bovenin zie je wat opties waaronder “Help”. Klik op “computer autoriseren…” (of klik op de toetscombinatie CTRL+SHIFT+U op Windows / CMD+SHIFT+U op de Mac). Mooi. Dat is ook geregeld. Charlotte laat hier nog eens zien hoe je dit kunt doen als je ADE nog niet hebt geïnstalleerd.


Klaar voor gebruik!! Je kunt er nu e-boeken op zetten. Lees hier hoe je boeken van de bieb op je e-reader zet. Krijg je de foutmelding "Error! Check Activation", dan kun je in deel 3 van deze serie lezen wat je daar mee kunt doen om het op te lossen...





(PS. Omdat ik deze informatie eerst allemaal in de 1e blogpost had gezet, klopt dus de volgorde van publicatie niet. Maar dat geeft niet: gewoon op de linken klikken)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten