2 mei 2017

Vlag uithangen

Om de vlag te mogen uithangen vind ik altijd een eervol Hollands gebruik. Het bepaalt me erbij dat ook ik Hollands staatsburger ben en dat ik samen met heel veel anderen deelgenoot ben van belangrijke nationale gebeurtenissen. In Portugal leeft dit niet zo. Jammer is dat. Hier wel. In aanloop van Koningsdag zie je overal stokken, de driekleur en wimpels te koop staan. Commercie heet dat. Maar wel leuk!

Nu had ik uiteraard wel een mooie vlag hangen op Koningsdag maar overal hingen oranje wimpels eraan. Gaaf. Nooit opgevallen. De volgende blijde vlaggen-dag is Bevrijdingsdag. Dan wil ik ook een wimpel eraan... Huh???? Dat mag niet????

Nou, ik ben nu toch maar eens in deze materie gedoken...

Wanneer mag de vlag nou wel of niet uithangen en wanneer mag er een oranje wimpel aan??

Als eerste: wanneer je de vlag uithangt, moet je je wel aan het volgende protocol houden:  een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen; het is ook de gewoonte dat de vlag niet blijft hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst (en anders is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn). Wauw. Leuk zo'n protocol, vind je niet? Jij bent hierdoor gelijk verantwoordelijk voor het eergevoel van mede-Nederlanders!

Maar nu: wanneer mag er gevlagd worden?? Nou, als je rekening houdt met het protocol, dan mag je in principe altijd de vlag uithangen. Meestal gebeurt dat echter alleen bij belangrijke gebeurtenissen.

Privé kan dat bijvoorbeeld zijn bij een bruiloft of als je voor je examen geslaagd bent (als ik al die vlaggen met tassen eraan zie, dan vind ik het stiekem toch een beetje jammer dat ik in Portugal examens heb gedaan en dus nooit mijn eigen schooltas heb kunnen ophangen...😔).

Nationale happenings voor het vlaggen zijn bijvoorbeeld Koningsdag (30 april), de viering van verjaardagen van andere koninklijke familieleden, Dodenherdenking (4 mei - zie ook mijn blogpost hierover), Bevrijdingsdag (5 mei) enz.
En die oranje wimpel dan?

Het is de bedoeling dat de oranje wimpel alleen gebruikt wordt wordt bij de viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander (27 april), van koningin Máxima (17 mei), van prinses Amália (17 december) en van prinses Beatrix (31 januari). Leden van het Huis van Oranje-Nassau... Vandaar een
oranje wimpel...

Ik moet nog regelmatig aan Portugezen uitleggen waarom wij een rood-wit-blauwe vlag hebben maar ook de oranje kleur een Hollandse kleur is... Nou, dus nu weet jij dat ook: vanwege de afkomst van onze koninklijk familie... (Oranje ligt trouwens in Zuid-Frankrijk, wist je dat?) (en ff tussen ons: het Piet-Hein lied... dát vertaal ik niet!! Sttttttt.... niet doorvertellen hoor!)

Dus... we hebben nog even de tijd om voor een mooie oranje wimpel te kijken, want 17 mei is pas over 15 dagen...

En iets wat ik ook niet wist: op 4 mei, Dodenherdenking, is het gebruikelijk om de vlag weliswaar halfstok te hangen, maar alleen tussen 18u en 20u halfstok en van 20u tot zonsondergang gewoon lekker voluit - dus niet de hele dag, hè?!

Maar let op: als bijvoorbeeld Dodenherdenking op een zondag valt, dan wordt er een dag later gevlagd. Alleen bij Koningsdag is het anders: dan vlag je een dag ervoor...


Nou, wil je meer weten, dan staat al deze informatie op de site van de Rijksoverheid. En op deze site staat ook hoe de vlag is ontstaan en hoe koningin Wilhelmina in 1937 de driekleur heeft vastgelegd in het kleinste besluit ooit: "De kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw.". Grappig zoiets, nietwaar?

En wil je meer weten over onze koning, dan is het indrukwekkende interview voor zijn 50e verjaardag te zien op de RTL-website of op YouTube. Dan weet je ook waarvoor je de Hollandse vlag uithangt...

Maar... eh... als Portugal moet voetballen, dan hangt bij ons gewoon de Portugese vlag, hoor!! Dûhû!! 🇵🇹 En volgend jaar wellicht ook op de Portugese Onafhankelijkheidsdag (25 april)... 

Who knows...

3 opmerkingen:

 1. Thius werd ons geleerd dat je 4 mei met de dodenherdenking de vlag halfstok hangt zodat je 5 mei volop kunt vlaggen. 4 mei de vlag niet uit dan 5 mei ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anna Joke Bakker03 mei

  Want als er geen mensen zijn die voor de vrijheid staan en gaan, is er ook geen Bevrijdingsdag...(op dodenherdenking wel na 18:00 uur zoals het hoort)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar heb je helemaal gelijk in, Anna Joke! Morgen gaat bij ons de vlag halfstok na 18u...

  BeantwoordenVerwijderen