Extra

7 sep 2018

Appeltaart keuringlijst

Mijn man en ik zijn gek op... appeltaart. Vooral met lekker veel appels, rozijnen en kaneel. En dan zo'n lekker dik krokant korstje... mjammie... smullen!!!

En zit er zelfs nog een lekker laagje spijs onderin, dan kan onze dag niet meer stuk. Nou ja, bij wijze van spreken dan, want je kan altijd nog je boze ex-schoonmoeder tegenkomen... Maar daarvoor moet een appeltaart toch ff wat zachter en smeuïger zijn om op andere wijze toe te passen... hahaha...

Maar goed. Krokant...

Wij "keuren" al jaren de lekkerste appeltaarten. Een hele lange tijd heeft de zelfgemaakte appeltaart van het eettentje in Doemere (winkelcentrum Almere Buiten) op plaats 1 gestaan. We reden er letterlijk voor om. Maar... inmiddelijs zijn ze gesloten... toch??? Dan staat nu de appeltaart van Erika op plaats 1. Hoe ze t doet? Geen idee. Mijn schoonmoeder weet ook een heerlijke te maken en die is zeker een 2e plek waard. (zie doorlopende aanvulling van de toppers onderaan)

We hebben afgelopen jaren meer plekken bezet gehad, maar tegenwoordig worden de taarten óf koud geserveerd, óf opgewarmd in de magnetron (dat merk je als je hem even laat afkoelen: dan wordt hij wat taaier). Soms zitten er ook nog eens veel te weinig appels in, in verhouding tot de noten of andere dingen (noem het dan notengebak met appeltjes!!)... Toch wel erg jammer...

Zelf ben ik geen keukenprinses, maar vorige week had ik ineens inspiratie om een kant-en-klaar pak te kopen en weer eens wat te bakken. Nou, ook Simon heeft er uiteindelijk van gesmuld (en zomaar gratis, hè? 😉 ).

Bovendien, eenvoudiger kon het niet: het recept (in dit geval gewoon het lege pak) plak ik dan met kneedlijm (pritt poster buddies) aan mijn keukenkastje en dan gewoon recept volgen:

Eerst deeg maken, dam met 2/3e de springvorm bekleden en in koelkast zetten. Vervolgens de rozijnen wellen in heet water, afdrogen en boven de springvorm bestrooien met bloem. Tenslotte appeltjes (niks geen zure appels maar gewone Pink Lady's) schillen en in kleine blokjes snijden, mix maken met suiker en kaneel, dit er doorheen mixen en dan samen met de rozijnen in de springvorm en dat aanduwen. Als laatste: rest van het deeg in strookjes snijden en er overheen en lekker ruim ei er overheen verspreiden...

Hij is nu helemaal op... heerlijk was die, hè? Maar, wist je dat je zowel deeg als de hele appeltaart ook kunt invriezen??

Volgende keer met spijs, iets kleinere springvorm (zodat t korstje wat dikker kan) en dan dus ook iets minder appeltjes... Heb er nu al zin in...

Maar eerst ga ik nu de champignons blancheren en invriezen en het huis schoonmaken... Klik op deze link voor al mijn kook- en bak-blogposts...


DOORLOPENDE AANVULLING VAN DE TOP-LIJST:

  • Onlangs met Mariska naar De Kraai geweest. Maar die hebben ook best lekker appeltaart (beetje droog deeg maar verder erg lekker). 
  • Veel beter nog is de appeltaart bij KoffieMok. Heerlijk veel kaneel en appel. Huisgemaakt en nog een beetje warm ook... mmm... Maar... ook deze was helaas iets aan de droge kant...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten