Extra

2 nov 2016

Groenten en fruit invriezen

Ik kook heel veel vanuit de diepvries. Voor mijn Portugeese soep bijvoorbeeld, hoef ik alleen een aardappel te schillen en de rest haal ik uit de diepvries. Lekker snel!!

Gisteren vroeg mijn buurvrouw mij wat ik allemaal invroor, m.n. aan groenten. Ik beloofde toen daar een blog aan te wijden. Bij deze dus de vraag: hoe en wat kun je invriezen?


Rauw invriezen:
Sommige etenswaar kun je lekker makkelijk rauw (gesneden is wel zo handig☺) invriezen... Dit geldt bijvoorbeeld voor:
* ananas (uit blik, goed laten uitlekken en plat invriezen)
bosuitjes (alleen ff kort onder een hete kraan uitspoelen - daarna goed droog en plat invriezen) 
citroen: rasp, sap (in siliconen ijsblokjeshouder), halve schijfjes (voor in je coca-cola) en schillen (wel gemakkelijk te raspen naar neemt wel veel ruimte in)
* courgette (met schil en al in blokjes snijden)
* champignons (in partjes snijden) (kan ook geblancheerd: zie kopje hieronder)
gember (met schil en al in blokjes invriezen - het schilletje schraap je er namelijk bevroren gemakkelijk af - lekker voor in een kopje heet water of om erop te kauwen als je misselijk bent...)
geraspte kaas (kan bevroren op je bord macaroni - zakje na de maaltijd weer gewoon invriezen - dit kan ettelijke malen zonder problemen)
* knoflook (in hele kleine blokjes snijden en plat invriezen)
maïsjes (uit blik, dus goed laten uitlekken)
* paprika (laten drogen en plat invriezen)
* prei (alleen ff kort onder een hete kraan uitspoelen - daarna goed droog en plat invriezen)
* taugé 
* ui (snipperen en plat invriezen) 

 

Iets minder van smaak of echt afrader om in te vriezen:

* perziken (in blokjes snijden en goed plat invriezen - verliest wel wat smaak)
* ijsbergsla (afrader - wordt papperig en smaakloos)
* witlof (afrader - wordt papperig en smaakloos)



  

Let erop dat je alles zo droog mogelijk invriest, om te voorkomen dat je een grote klomp krijgt.Bij etenswaar dat toch nog wat vochtig blijft en vooral waaruit je wilt kunnen "graaien" (oftewel dat je een handjevol in de pan doet i.p.v. het hele zakje), dan raad ik aan om het zo plat mogelijk in te vriezen*. Eenmaal ingevroren,  kun je het losmaken door het eenmaal op de aanrecht te knallen en je hebt gelijk brokken die je zo in de pan kunt doen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over maïsjes die uit blik komen, ananas, prei, bosuitjes en vooral alles wat geblancheerd wordt (en wat dat nou is, dat lees je in het kopje hieronder)











Zo droog en zo plat mogelijk invriezen:









gebruik een hersluitbaar diepvrieszakje, maar let op: die met "zip" zijn niet zo handig en nemen veel meer ruimte in

Blancheren:
Ander etenswaar kun je het beste blancheren, oftewel: kort (!) koken zodat de smaak beter behouden blijft. Dat kun je als volgt doen: Kies een pan uit waar een metalen zeef of vergiet in past. Vul die nagenoeg tot boven met water. Als het water kookt, dan laat je de geschilde en gesneden groenten er 3 minuten in koken. Leg een theedoek op het aanrecht en laat daar de geblancheerde groente op drogen. Bij het vullen van het zakje, doe ik een hersluitbaar diepvrieszakje in een litermaatje en leeg daar de theedoek gemakkelijk in.

Blancheren doe ik bijvoorbeeld met:

* bleekselderij 
* boontjes (sperzieboontjes, snijboontjes...)
broccoli 
champignons (blancheren door 3 minuten in hete olie te bakken) (maar rauw is lekkerder) 
koolsoorten (rode kool, spitskool, spruitjes - al worden spruitjes wel wat papperig enz)
* pompoen (in brokken van 2x2cm snijden - nb: de flespompoen levert het meest op) 
* wortel

 

*...en... sinds kort ontdekt: aardappels. Die kun je eerst schillen, maar met schil zijn aardappeltjes ook heerlijk. Zelfs in een stamppot. Wist je trouwens dat de meeste vitaminen pal onder de schil zitten? Tja, als je dus schilt, gooi je die al weg. Ga je de aardappel koken, dan kook je nog meer weg... Dus mijn tip: doe niet moeilijk en laat de schil lekker zitten en was de schil goed (!) onder de koude kraan (en het water die je opvangt kun je weer voor je plantjes gebruiken). Snijd vervolgens de aardappels in blokjes of plakjes of staafjes (voor resp. koken, opbakken of patatjes van te maken... 😋😋😋). En eventjes onder ons genomen: wij snijden ze alleen in schijfjes omdat dat minder ruimte inneemt in de diepvries. Maar nu, blancheren gewoon zoals ik hierboven heb uitgelegd maar nu moet je ff opletten
: zodra jet de zeef of vergiet weer na 3 minuten uit de pan haalt, moet je de schijfjes onder de koude kraan goed afspoelen. Waarom? Omdat ze anders mega aan elkaar gaan plakken. Daarna schijfjes op een dienblaadje leggen met keukenpapier en ff beetje droog deppen en dit zo even een uurtje in de diepvries zetten zodat ze mooi los van elkaar zijn als je ze in een zakje invriest. En voilà! Wil je een lekker gebakken piepertje? Olie in de pan (klein scheitje vloeibare bakboter erbij tegen het spatten) en zó de bevroren aardappelschijfjes erin. En smullen maar!




 

Gekookt:
Gekookt kun je sowieso vanalles invriezen, maar dit geldt speciaal voor:
* bietjes (in azijn gekookt, je weet wel...)
* rabarber 

 
 
 
 


Tenslotte nog dit: volgens internettips kun je zelfs invriezen:
* bloemkool
* aubergine
* blijkbaar kun je ook veel fruit invriezen maar daar heb ik te weinig ervaring mee

Opm: Citroen, sinaasappel, ananas en perzik heb ik hierboven beschreven. Druifjes vond in niet zo lekker meer. Het gaat sowieso altijd wel ietsje ten koste de van van de smaak. Bevroren bramen zijn ook heerlijk om jam van te maken.

Je kunt het fruit voor smoothies ed wel makkelijk invriezen... Bijvoorbeeld bananen (hoe dat moet? Geen idee!).
(zie voor meer tips bijvoorbeeld op: http://www.hetkanwel.net/2015/12/23/dit-kun-je-allemaal-invriezen/ )





En nog 2 laatste tips:

* TIP 1: lees ook mijn blogpost koken met de diepvries over:
  1. hoe ik dit in lijsten bijhou (je kunt deze lijsten zelfs downloaden!),
  2. hoe lang hetgeen wat in nu in jouw diepvries ligt, houdbaar is,
  3. hoe je makkelijk je boodschappenlijstje kunt samenstellen
  4. en wat tips voor een 1- of 2-huishouden...

 

TIP 2: ben je enthousiast geworden en wil je hier gelijk mee aan de slag? Leuk! Bedenk dan de komende dagen maaltijden waarbij je steeds maar 1 of 2 groentensoorten extra hoeft te snijden voor de diepvries. Anders ben je een hele dag bezig met je diepvries vullen. Niet zo handig... 

Gisteren heb ik bijvoorbeeld weer een bakje wortels klaargemaakt en wat prei (die hoeft alleen onder de hete kraan). Vandaag de pompoen, paprika en, als het lukt, de spitskool. Ondertussen ga ik weer een heerlijk soepje maken en invriezen in porties van 1 persoon (2L is ong 7 à 8 porties).




Smullééééén....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten