Extra

25 aug 2017

In Word de voettekst verticaal aan de zijkant van het document plaatsen (deel 2)

In deze blogpost neem ik je in 8 stappen mee bij het maken van zo'n verticale titel in Word 2010. Het is namelijk niets meer en niets minder dan een tekstvak invoeren in de voettekst en die schuin zetten op de plaatst dat jij dat mooi vindt...


Kortgeleden moest ik namelijk een document opmaken, een blad waarin van diverse kanten mensen iets inbrengen om te plaatsen. Dat blad was aan vernieuwing toe dus bedacht ik iets origineels: de titels van de rubrieken aan de zijkant i.p.v. strak als titel bovenaan de bladzijdes...

Maar dit viel tegen 😒: ik vond diverse tips op internet maar geen enkele kon mij vertellen waarom, als ik de tips opvoerde, het stomme ding het niet deed...

Nu... het is mij gelukt! 😉


Eureka!!, zou Archimedes gezegd hebben toen hij ontdekte dat het water in zijn bad zich verplaatste toen hij met zijn dikke lijf in bad stapte! (of was het een andere geniale wetenschapper die ontdekte van de massa's van objecten???)

Afijn, vandaar deze blog. In 2 delen: eerst het maken van zo'n kantlijntitel en daarna hoe je die per bladzijde aanpast.



In mijn vorige blog beschrijf ik kort hoe je de volgende 5 basisdingen uitvoert:
* het invoeren van een voettekst (of koptekst)
* het aanzetten van de achtergrondssymbooltjes:
* het invoeren van een pagina-einde
* het invoeren, verslepen en roteren van een object (in dit geval dus geen plaatje maar een tekstvak)
* het opmaken van een object (in dit geval dus geen plaatje maar een tekstvak)


LET OP: ik heb de plaatjes klein in de blog gezet omdat het anders te groot wordt allemaal, dus klik op de bijbehorende plaatjes als je ze groter in je scherm wilt zien...






DEEL 1: 
HET INVOEREN VAN EEN VERTICALE KANTLIJNNOTITIE:

1. Zet de achtergrondssymbooltjes aan (zie hier hoe je dat doet) zodat je ziet wat er gebeurt.

2. Voeg een voettekst in (ik had in de koptekst al de paginanummers staan en om dat niet te verstoren werk ik nu in de voettekst) (zie hier de uitleg voor dit invoegen van zo'n voettekst). Je ziet nu een enter-symbooltje in de voettekst (als je dubbelklikt in je gewone tekst, dan kleurt je voettekst grijs). Omdat we in deze voettekst niks gaan schrijven (je wilt m toch niet onderin hebben??), volstaat de eenvoudige versie en kun je de marges van de voettekst vrijwel omlaag trekken. Geen probleem.


3. Ga met je cursor op dit enter-symbooltje staan (als je in je gewone documentje zat, klik dan ff dubbel op dit symbooltje, dan zit je weer terug in je voettekst) (of ga naar tabblad INVOEGEN, kies voor VOETTEKST en onderaan staat VOETTEKST BEWERKEN) en voeg nu een tekstvak in (zie hierboven hoe dat moet). Hij komt nu lelijk onderin te staan maar door die te verslepen en die een kwartslag te draaien, zet je het mooi aan de zijkant.



Let er even niet op dat die gelijk ook op de volgende bladzijdes komt te staan (zie plaatje) - dat regelen we zometeen.

LET OP: zodra je dit kadertje te hoog plaatst, zie je het ankertje naar de koptekst springen. Dat is niet de bedoeling want dan raakt die in de war of het nou in de kop- of in de voettekst moet. Experimenteer even hoe hoog je hem kunt trekken zodat die mooi in het midden blijft en ook op de andere bladzijden zo verschijnt.

4. Schrijf erin wat je wilt schrijven. In de plaatjes zie je dat ik bijvoorbeeld "Lezers klimmen in de pen... (deel 1)" erin heb geschreven.

5. Haal nu de kaderlijn weg die om je tekstvak heen zit. Klaar!





DEEL 2: 
DE NOTITIES PER BLADZIJDE WIJZIGEN:

6. Ga met je cursor voor de eerste letter van bladzijde 2 staan en voer een sectie-pagina-einde toe (zie hier hoe je dat doet). Er verschijnt nu een dubbele onderbroken lijn met "Sectie-einde volgende pagina" aan het eind van de bladzijde ervoor.

LET OP: de "gewone" pagina-einde (er verschijnt dan een enkelvoudig lijntje puntjes met "pagina-einde") herkent die niet als je deze kopjes wilt gaan ontkoppelen zodat je ze per bladzijde zelf kunt aanpassen. (zie beide versies in het plaatje hierboven)

7. We gaan nu de voettekst van bladzijde 2 ontkoppelen van bladzijde 1. Zodra je in de voettekst gaat staan, verschijnt automatisch het tabblad ONTWERPEN. Daarin staan de opties die je nodig hebt voor de voetttekst, bijvoorbeeld dat je de voettekst van bladzijde 1 af wilt laten wijken (verwijderen dus) van de rest van je document. In de lint van dit tabblad zie je ook de optie AAN VORIGE KOPPELEN. Deze kleurt op als het gekoppeld is (wat al automatisch zo staat), maar dat gaan we nu veranderen (en dan wordt het gewoon dezelfde tint als de rest van de lint), want we willen ze namelijk los van elkaar kunnen aanpassen, toch?

LET OP: als deze optie voor ontkoppelen lichter gekleurd staat, dan betekent dat dat er geen koppeling is. Dat is óf als je op de eerste bladzijde staat (dûhû: die heeft namelijk geen voorgaande bladzijde waar die aan gekoppeld zou kunnen worden) óf, zoals ik regelmatig deed: in het kadertje staat die je bij stap 3 hebt ingevoerd. Je moet echt op het enter-symbooltje gaan staan, onderin je bladzijde!

8. Zo. Nu kun je in je kadertje alles aanpassen wat je wilt. En heb je wel 2 bladzijden die dezelfde tekst in de kantlijn moeten, dan laat je gewoon de optie "aan vorige koppelen" aan staan.

LET OP: als je een bladzijde wilt verplaatsen, vergeet dan niet ook die "sectie-pagina-einde (zie stap 6) mee te selecteren en te verplaatsen.



Succes! 
Mocht je verder nog vragen of aanvullende informatie hebben, neem dan gerust contact met me op, zodat ik dit eventueel in de tekst kan aanpassen. Zie hier voor meer informatie over computer en mobiel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten