Extra

28 jan 2017

Pão de bico (Portugeese puntjes)

Binnenkort ga ik weer eens deze heerlijke Portugeese broodjes maken. Laatst hebben mijn jongere vriendin Dionne en ik ze samen gebakken tijdens ons filmmiddagje van "The Hungergames"...😉. Dit recept wordt met een bakkersmixer gedaan, maar kan ook prima op de hand. En omdat het veel meel heeft en niet plakkerig is tijdens het kneden, kun je kleine kinderen ook laten helpen... 

Afijn. Hieronder het eenvoudige recept van deze heerlijke en zeer voedzame broodjes. De hoeveelheden zijn voor ongeveer 6 puntjes:


Nodig:
500g tarwemeel (& iets meer voor op de tafel)
300ml water
10g verse gist (bijvoorbeeld bij Dekamarkt)
Klontje boter (of 5g deegverbeteraar)
10g zout
Recept:
1. Meng het meel, zout en water in een kom.
2. Mix het deeg gedurende 3 minuten op mixerstand 1 (van de 3).
3. Mix het deeg gedurende 4 minuten op mixerstand 2 (van de 3).
4. Voeg het gist toe.
5. Mix het deeg gedurende 3 minuten op stand 2 (van de 3).
6. Laat het deeg nu op het tafelblad 5 tot 10 minuten rijzen.
7. Maak kleine bolletjes van het deeg, trek de puntjes nu een beetje uit (zie foto's) en rol deze door een ruime hoeveelheid meel.
8. Laat de puntjes ongeveer een uur rijzen. Verwarm op het laatst de oven voor: 250 graden (voor een elektrische oven).
9. Bak de broodjes in 25 minuten klaar...


****************************
Tradução:

Em breve farei de novo estes saborosos pãozinhos portugueses. A última vez fi-los com minha amiguinha Dionne durante nossa tarde em que vimos o filme "The Hungergames"...😉 Esta receita é feita com máquina de padeiro, mas à mão dá perfeitamente. E como a massa tem bastante farinha, é facil para crianças pequenas ajudarem também.

Enfim. Aqui segue a receita destes pães saborosos e 'pesados'. As quantidades são para uns 6 pães:

Necessário:
500g farinha de trigo (& um pouco mais para espalhar na mesa)
300ml água
10g fermento fresco
Pouco de manteiga (ou 5g 'melhorador')
10g sal

Receita:
1. Mistura a farinha, o sal e a água numa taça.
2. Mistura a massa durante 3 minutos com a máquina em 1 (de 3).
3. Mistura a massa durante 4 minutos com a máquina em 2 (de 3).
4. Adiciona o fermento.
5. Mistura a massa durante 3 minutos com a máquina em 2 (de 3).
6. Deixa fermentar na mesa durante uns 5 à 10 minutos.
7. Faz bolinhas da massa, puxa um pouco nas pontas (vê nas fotografias) e enrola-as numa boa quantia de farinha.
8. Deixa estes pães fermentar durante mais ou menos uma hora. Por fim deixa o forno aquecer: 250 graus (para forno eléctrico).
9. Os pães estarão prontos em 25 minutos...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten