Extra

4 okt 2016

Portugese basissoep (base para sopa)

Hierbij het recept van een heerlijke en universele soep waar ook makkelijk overgebleven groenten ed in verwerkt kunnen worden. Lídia, mijn meest-Nederlandse-Portugeese vriendin heeft dit recept aangepast en aangevuld. Dankjewel - dit is heerlijk! Ik kook regelmatig 2 liter en vries dan zo'n 8 individuele porties in. Om ruimte in de diepvries te besparen vries ik het eerst in een vierkant bakje in, en doe ik de bevroren vierkantjes daarna in hersluitbare plastic zakjes...

(Aqui abaixo está descrito a receita de uma sopa universal e muito deliciosa, onde ainda podes adicionar legumes. A Lídia, a minha amiga Portuguesa mais Holandesa, viu e completou esta receita para mim. Obrigada - sabe muito bem! Eu faço-a regularmente em quantias de 2 litros e congelo numas 8 porções individuais. Para poupar espaço no congelador, congelo primeiro em tupperwares quadrados e depois coloco os cubinhos de sopa em saquinhos de plástico...)


Per liter soep:
- 1 (of 2) aardappel (grootte van een ei)
- 50g pompoen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook (= PT: dedos de alho)
- 1 wortel
- 1 liter water
- Olijfolie
- 1 kippenbouillonblokje (dan is zout niet meer nodig namelijk)

Optioneel (keuze):
- 1 courgette
- 1 koolraap
- 1 prei
- Broccoli
- Bloemkool
- Boontjes (goed doorkoken en aan het eind pas toevoegen)
- Peterselie (pas aan het eind toevoegen)

Zet een pan op het vuur met een bodempje olijfolie.
Snij en voeg toe: aardappel, pompoen, ui, knoflook en wortel (& eventueel extra groenten).
Maak een kippenboullion en voeg deze toe. (Lídia kookt het alleen in water en voegt wel zout toe)
Kook alles gedurende 30 zachtjes doorkoken (soms laat ik het zelfs 1u staan).
Haal de staafmixer er doorheen en voeg bijv de boontjes of de peterselie als laatste toe.


*************************


Por litro de sopa:
- 1 (ou 2) batata (do tamanho de um ovo)
- 50g de abóbora
- 1 cebola
- 3 dentes de alho (= NL: knoflooktandjes)
- 1 cenoura
- 1 litro de água
- Azeite
- 1 cubinho de canja de galinha (então já não precisa mais sal)

Opcional (escolha):
- 1 gorgete
- 1 cabeça de nabo
- 1 alho francês
- Bróculos
- Couve-flor
- Feijão verde (cozinhar e acrescentar no fim)
- Parcélico (só acrescentar no fim)

Coloca uma panela ao lume com um fundo de azeite.
Corte e junte: batata, abóbora, cebola, alho e cenoura (e legumes opcionais).
Faz a canja de galinha e junte aos ingredientes (a Lídia faz só com água e junta sal).
Deixe cozer durante 30 minutos (por vezes até deixo estar 1h).
Passe pela varinha e junta no fim por exemplo o feijão verde ou o parcélico.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten